ΠΑΡΕΜΦΕΡΗ ΘΕΜΑΤΑ
Εμείς ας αφιερώσουμε την επέτειο αυτή στον μακαριστό γέροντα - χωριανό μας π. ΓΕΝΝΑΔΙΟ (π. Γεννάδιος Συλλιγνάκης).

Ο π. ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ υπήρξε μία ιερά μορφή αντάξια των μεγάλων εθνομαρτύρων - ιερομαρτύρων του γένους μας. Θα πρέ-πει να τιμάται όχι μόνο από τους Σφακιανούς, αλλά από όλους τους Έλληνες για την πολυσχιδή και μέχρις εσχάτων πατριωτική του δράση στους δύσκολους χρόνους της κατοχής. Όντας ηγούμενος στην Ιερά Μονή Τοπλού υπήρξε ο Αρχηγός της Ε-θνικής Αντίστασης της περιοχής, απ' όπου και επικοινωνούσε με το στρατηγείο της Μέσης Ανατολής και  λάμβανε διαταγές. Σε διάφορες αιφνιδιαστικές εφό-δους κατόρθωνε συχνά να κρύβει τον ασύρματο π.χ. κάτω από την Άγια Τρά-
πεζα της εκκλησίας. Κατείχε ηγετική θέση στην ομάδα εθνικής αντίστασης της ευρύτερης.Ανατολικής Κρήτης. Συνελήφθη όμως και εξετελέσθη, ύστερα από αμέτρητα βασανιστήρια, ως "γενναίος εν μάρτυσιν", από τους Γερμανούς στις φυλακές Αγιάς των Χανίων. Την ευλογία του να έχομε!

Ν.Μαστοράκης



ΠΑΡΕΜΦΕΡΗ
ΘΕΜΑΤΑ



Σπουδαίος Λατρευτικός και Αρχαιολογικός Θησαυρός η εικόνα της Σταύρωσης στην παλιά εκκλησία του Τιμίου Σταυρού

Αφιέρωμα στην Κρητική Πολιτεία και στην Ένωση
της Κρήτης με την Ελλάδα


Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές Εικόνες της Κρήτης ... (από τον Καθηγητή Πανεπ. κ. Αντώνη Ανδρεάτο, Ανωτάτη Σχολή Ικάρων)

 




http://worldses.org/crete/
en_lesvo.htm


Ευχαριστούμε τον κ. Κρασανάκη για το παρακάτω άρθρο:


ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
 

Α. Κρασανάκης
Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ Ν. ΛΑΣΗΘΙΟΥ

20 – 31 ΜΑΪΟΥ 1941

 

DOWNLOAD: Kατεβάσετε Παρουσίαση κ. Κρασσανάκη σε Power Point (Στο αρχείο αυτό ακούγονται Κοντυλιές και Μαντινιάδες του ΔΕΡΜΙΤΖΟΓΙΑΝΝΗ για την Πατρίδα, την Λευτεριά, την Κρήτη κλπ)


Πριν από 67 χρόνια σαν τούτες τις μέρες, Μάης του 1941, οι Έλληνες με τον  ηρωισμό και την αυτοθυσία τους  στην Κρήτη προσθέτανε καινούργιες  σελίδες δόξας στο βιβλίο της  ιστορίας τους. Σήμερα, 67 χρόνια μετά τη Μάχη της Κρήτης,  μετά τη μεγάλη αυτή μάχη για την Ελευθερία, υποκλινόμαστε στην ιερή μνήμη των νεκρών μας.

Τιμούμε τον αγώνα των πατέρων μας.  Αισθανόμαστε υπερήφανοι για την Εθνική Αντίσταση και εκφράζουμε ευγνωμοσύνη προς  όλους αυτούς που ένωσαν το αίμα τους με το δικό μας αίμα. Τιμούμε τη μνήμη όλων εκείνων που πολέμησαν ηρωικά και  πολλοί από αυτούς προσέφεραν τη νιότη τους για τη λευτεριά της Ελλάδας.

Η 20η Μαΐου δεν είναι γιορτή. Είναι ημέρα χρέους και περισυλλογής. Είναι ημέρα μνήμης, υπερηφάνειας και έντονου προβληματισμού.

Χρέους προς όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.

Περισυλλογής για τα διδάγματα που οφείλουμε να αντλούμε.

Μνήμης, για το τι σημαίνει πόλεμος και φασισμός.

Αλλά και έντονος προβληματισμός για τα σκληρά χρόνια διωγμών, εμφυλίων σπαραγμών, κοινωνικών αδικιών και περιορισμού των ατομικών ελευθεριών, που ακολούθησαν.
Τιμούμε το έπος της Μάχης της Κρήτης την ώρα που οι άνεμοι του πολέμου δεν έχουν κοπάσει.  Ζούμε σε μια εποχή "πλανηταρχών", ευρύτατων πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων, αδικιών και ιστορικών παραχαράξεων.  Η εθνική ενότητα είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από οποιαδήποτε άλλη φορά. Ζούμε σε μια εποχή που "σύμμαχοι" δείχνουν τις πραγματικές διαθέσεις τους απέναντι στη χώρα μας, στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ, και η Κύπρος, η αδελφή της Κρήτης, στενάζει ακόμα κάτω από τη μπότα στυγνού κατακτητή.

Και αναπόφευκτα προβληματιζόμαστε:  Η θυσία των πατέρων μας, έπιασε τόπο ή πρέπει να αγωνισθούμε και πάλι σκληρά εναντίον μίας νέας μορφής φασισμού, για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης που δοκιμάζετε, για τη διεύρυνση και κατοχύρωση των δημοκρατικών μας ελευθεριών;

Α. Κρασανάκης
Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ
 

 

DOWNLOAD: Kατεβάσετε Παρουσίαση κ. Κρασσανάκη σε Power Point (Στο αρχείο αυτό ακούγονται Κοντυλιές και Μαντινιάδες του ΔΕΡΜΙΤΖΟΓΙΑΝΝΗ για την Πατρίδα, την Λευτεριά, την Κρήτη κλπ)




  ΟΛΙΓΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΔΕΡΜΙΤΖΟΓΙΑΝΝΗ και επί τινών εκ των ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ .... "ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ"  (υπό του συντάκτου του sfaka.wseas.org:)

Σε κάθε δίσκο και κασέτα του ο αείμνηστος Γιάννης Δερμιτζάκης ("ΔΕΡΜΙΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ")συμπεριελάμβανε 3-4 μουσικά κομμάτια (κοντυλιές, πεντοζάλια, συρτά) για την Πατρίδα, το Έθνος, την Ελευθερία, την Κρήτη.
Υπάρχει ΠΕΝΤΟΖΑΛΙ του Δερμιτζογιάννη με τίτλο "Ύμνος εις τας Ενόπλους Δυνάμεις". Υπάρχει ΣΥΡΤΟ με μουσική και στίχους του Δερμιτζογιάννη γραμμένο για τη ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. Υπάρχουν ποικίλες Στειακές κοντυλιές του Δερμιτζογιάννη με τις περίφημες μαντινιάδες του που υμνούν την Ανδρεία, την Περηφάνεια, την Λεβεντιά, την Ελευθερία, τον Ηρωισμό, την Γενναιότητα, την Παλληκαριά, την Αυτοθυσία, οι οποίες κάνανε τη Σητεία και την Κρήτη γνωστή στα πέρατα του κόσμου. Προς τους Έλληνες της Αυστραλίας, της Αμερικής, της Γερμανίας κλπ ο Δερμιτζογιάννης έγραψε και αφιέρωσε εκατοντάδες  επικές, πατριωτικές, μαντινιάδες. Ο Δερμιτζογιάννης σαφώς και ύμνησε την γυναικεία ομορφιά και κάλλος. Ήταν, στον στίχο του, λάτρης του ωραίου φύλλου Ήταν ερωτικός ποιητής!
Αλλά είχε και Μεγάλο, Θείο Έρωτα προς την Κρήτη, την Ελλάδα, την Πατρίδα, την Ελευθερία (άλλωστε στα νειάτα του ήταν Υπασπιστής του Ελευθερίου Βενιζέλου).

Αυτά ας τα προσέξουν ιδιαίτερα κάποιοι σημερινοί "καλλιτέχνες" ("λυράρηδες" ή καλύτερα: παραγωγοί μουσικής υποκουλτούρας οι οποίοι έχουν το θράσος να ντύνουν τα σκυλάδικα τραγούδια τους με το ιερό όργανο της Λύρας και να κυκλοφορούν κάποια ανόητα
CD (δήθεν με Κρητική Μουσική!!)  με ανόητους στίχους που σκοπό μόνο έχουν την διέγερση των ταπεινών ανθρωπίνων ενστίκτων.

Καημένε ΔΕΡΜΙΤΖΟΓΙΑΝΝΗ
! Kαλλιά κι επόθανες, να μη θωρείς τα χάλια ντως!
Μερδικωνώ!


Η ιστοσελίδα αυτή θα παρουσιάζει τα νέα της Σφάκας και ο,τι άλλο ενδιαφέρον υπάρχει.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973743524.                              

Email:  mastorakis4567 at gmail.com, αλλάξετε το at με το @
 


 


   


   


Πως γιόρτασαμε οι Σφακιανοί και γενικά οι Κρήτες στου Ζωγράφου την 28η Οκτωβρίου


VIDEO (υψηλή ανάλυση, 120MBs)

VIDEO 1, Πηδηχτός (πολύ χαμηλή ανάλυση)

VIDEO 2, Πηδηχτός (πολύ χαμηλή ανάλυση)

VIDEO 3, Σούστα - Παιδικό Συγκρότημα (πολύ χαμηλή ανάλυση)







http://www.wseas.us/junk-management-waste-management-new-wseas-conference-in-Crete.htm
http://womac.wordpress.com    
http://wseas.blogspot.com/
http://spoudastes.blogspot.com/

http://www.wseas.org/internetcancer.html
http://www.wseas.org