ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

 "ΕΛΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΗ ... ΣΦΑΚΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ"         


Οι πιο πρόσφατες μαντινιάδες

25 χρόνια από το θάνατο του Δερμιτζογιάννη!

Θαρρώ πως δεν εμίσεψες, τρανέ Δερμιτζογιάννη,
κι ακόμη παίζει η λύρα σου στσή
Στείας το Λιμάνι

Στου άλλου κόσμου τα στενά εδά τη λύρα πιάνεις, και σ' αφρουκούνται οι Άγγελοι  κι ο Θειός,
Δερμιτζογιάννη

Παίξε για μας τους Στειακούς, γλυκονανούρισε μας, και στου χωριού μας τα στενά πάλι κελάηδησε μας.

Στη Σφάκα το Χηρόπουλο είχες για δάσκαλο σου, και από κει διδάχτηκες πολλά για τ' Όργανο σου.

Κι ερχόσουνε κι επαίζετε παρέα το λυράκι κι ήμαθες όλους τσοι σκοπούς απ' το Χηροπουλάκη

Πρέπει πως παίζετε κι εδά σ'ολους στσοι χωριανούς μας, απού'ναι στο μπαράδεισο και ζουν και μές στο νού μας!

Νίκος Μαστοράκης. 25 χρόνια από την "Κοίμηση" του Δερμιτζογιάννη.

Άλλες μαντινιάδες





29/10/2007, Συνέντευξη Αντιδημάρχου Σητείας Κα. Κατερίνα Ζερβάκη στο τριμηνιαίο περιοδικό ‘’Image’’

Συνέντευξη παραχώρησε η Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Κατερίνα Ζερβάκη στο τριμηνιαίο περιοδικό ‘'Image''.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης της Αντιδημάρχου:

  1. κ. Ζερβάκη εκλέγεστε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σητείας τις τελευταίες τέσσερις τετραετίες και τώρα είστε  Αντιδήμαρχος πείτε μας μερικά λόγια για την πόλη σας?

    Από τις φιλόξενες  στήλες  αυτού του περιοδικού, μου δίνεται η δυνατότητα να σας συστήσω την πόλη μου, τη Σητεία, την ανατολικότερη πόλη της Κρήτης. Σητεία, Ητεία, Settia ή Sittia, είναι μια πόλη φορτισμένη από μακρινές μνήμες, εκχερσωμένη από τους πιο γνήσιους απόγονους των Μινωιτών (‘'ετεοί''), πατρίδα του σοφού Μύσωνα, ποτισμένη από το λογοτεχνικό οίστρο του Κορνάρου, και τη μουσική αύρα του Καλογερίδη. Μια πόλη που απολαμβάνει το πλούσιο πολιτισμικό της υπόβαθρο, οικοδομεί και χαίρεται το παρόν της και προσδοκά με αισιοδοξία το μέλλον της. Η επαρχία Σητείας καταλαμβάνει το ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, το νοτιοανατολικότερο σημείο του ελληνικού και ολόκληρου του ευρωπαϊκού χώρου. Είναι η μεγαλύτερη σε έκταση επαρχία της Κρήτης αλλά και η πιο αραιοκατοικημένη. Όχι πάντως γιατί υστερεί σε φυσικούς πόρους , σε πολιτιστικό πλούτο ή σε ανθρώπινο δυναμικό.

     
  2. Η Σητεία είναι μια σύγχρονή πόλη? Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών και των επισκεπτών τις?

    Η επαρχία Σητείας αποτελεί ιδιαίτερη και ενιαία γεωοικονομική, διοικητική, λειτουργική και κοινωνική αναπτυξιακή ενότητα και λόγω της απόστασης της από τα μεγάλα αστικά κέντρα, έχει ανάγκη από υψηλό βαθμό διοικητικής, λειτουργικής και αναπτυξιακής αυτοτέλειας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια από το Δήμο πείσμονες προσπάθειες πολύ αποτελεσματικές. Μεγάλα έργα υποδομής: σύγχρονο Νοσοκομειακό κτίριο, από τα καλύτερα της χώρας, λιμάνι, αεροδρόμιο, νέα σχέδια πόλης, σύγχρονα σχολικά κτίρια , παιδικοί σταθμοί, εργατικές κατοικίες, μουσεία  είναι λίγα απ' αυτά που το αποδεικνύουν.

     
  3. Η Σητεία είναι γνωστή για την ποιότητα του λαδιού, του κρασιού της και γενικότερα προϊόντων που παράγει σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Το έδαφος της είναι ιδιαίτερο γόνιμο και το κλίμα της ιδεώδες για πολλές προσοδοφόρες καλλιέργειες,  όπως η ελιά, το αμπέλι, τα φρούτα, τα κηπευτικά κλπ. Και η ποιότητα των προϊόντων της είναι άριστη , πράγμα που βεβαιώνουν όχι μόνο χημικοί αναλυτές, γευσιγνώστες αλλά και διεθνή βραβεία ποιότητας (λαδιού, κρασιού) και η ίδια η αγορά, εγχώρια και διεθνής.
    Συγκεκριμένα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο SITIA 0.3 έχει αποσπάσει 11 διεθνή βραβεία και είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για την ποιότητά του.
     
  4. Οι μελέτες ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 80, έδειξε, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, ότι η μεσογειακού τύπου δίαιτα αποτελεί ένα ουσιαστικό στοιχείο υγείας και μακροζωίας. Η Σητεία είναι γνωστή για την κρητική κουζίνα και το παραδοσιακό της διαιτολόγιο σωστά?

    Η ζωή του τόπου από την αρχαιότητα στηριζόταν στο τρίπτυχο: ελιά-αμπέλι-σιτάρι. Το παραδοσιακό διαιτολόγιο ήταν τρόπος κυρίαρχος , αποτέλεσμα φυσικών και οικονομικών παραγόντων. Η στενότητα του τόπου οδήγησε τους κατοίκους στη δημιουργία ενός ευφάνταστου και πλουσιότατου διαιτολογίου, που ξεκινά από απλά υλικά τα οποία στο συνδυασμό τους, συγκροτούν ,μια από τις πλέον υγιεινές διατροφές.. Διαπιστώνουμε λοιπόν την συστοιχία των παραπάνω με το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, που μελετημένα και διορατικά αποτιμώντας την αξία αυτής της Επιστήμης έχει ιδρυθεί στην πόλη μας.

     
  5. κ. Ζερβάκη  είστε  Αντιπρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας ʽʼΟ Βιτσέντζος Κορνάροςʼʼ και αρμόδια Αντιδήμαρχος για θέματα Πολιτισμού του Δήμου. Η Σητεία είναι επίσης γνωστή και για το πλούσιο πολιτιστικό της υπόβαθρο.

    Η περιοχή μας είναι και η αρχαιοβριθέστερη της Κρήτης με 80 αρχαιολογικούς χώρους: Ζάκρος, Ίτανος, Πραισός, Μόχλος, Τοπλού... Ένας μακρύς κατάλογος ερευνητών της Σητείας από ιστορικής, αρχαιολογικής, φιλολογικής πλευράς, διαπιστώνει την ακριβή της αξία που μεταλαμπαδεύεται στο σήμερα και σ' αυτές κοινωνώντας ο Σητειακός, οπλίζεται με την υποχρέωση της δράσης για διατήρηση της κληρονομίας του και συνέχειας και καλλιέργιας του πνευματικού του επίπεδου.

     
  6. Γνωρίζω ότι η Σητεία αναπτύσσει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα, με πολλές εκδηλώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, που κορυφώνεται κάθε καλοκαίρι με τα ΚΟΡΝΑΡΕΙΑ. 

    Σημαντικοί θεσμοί και φορείς, που λειτουργούν στο χώρο του πολιτισμού και αθλητισμού, καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων των κατοίκων και ιδίως της νεολαίας. Στη Σητεία υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για παραδοσιακά γλέντια και άλλες διασκεδάσεις , όπου ο επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει σε μια εξαιρετική εμπειρία μιας παράδοσης μοναδικής στις κοινωνικές της προεκτάσεις. Οι παραδοσιακές μορφές διασκέδασης (πανηγύρια,καζανέματα...) εμπλουτισμένες με σύγχρονες , βρίσκουν την κορύφωσή τους όταν πραγματοποιούνται γιορτές όπως τα‘'ΚΟΡΝΑΡΕΙΑ'', όπου παρουσιάζονται οι σύγχρονες εκφράσεις στο χώρο της μουσικής, του θεάτρου ή των εικαστικών τεχνών, ενώ ουσιαστικά επίσης υπηρετούνται οι Τέχνες από ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες , μουσικά σύνολα και από άλλους Σητειακούς καλλιτέχνες που βρίσκουν έτσι δυνατότητα έκφρασης και δημιουργίας, στηριζόμενοι στη συμβολή του Δήμου. 

     
  7. Γιατί κ. Ζερβάκη να έρθει κάποιος στη Σητεία?

    Η επίσκεψη της μπορεί να γίνει μια εμπειρία με πρωτόγνωρες συγκινήσεις . Φύση, ιστορία, πολιτισμός, άνθρωποι, κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που δένει το παρελθόν με το γοητευτικά ζωντανό παρόν. Η γνωριμία με τη Σητεία δεν έχει να κάνει μόνο με το φωτεινό της ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, την παρθένα γη μα και με τον πολιτισμό της. Οι εκπληκτικές παραλίες, άλλες ερημικές κι άλλες πολυσύχναστες, οι αμμουδιές, τα διάσπαρτα μικρά ακατοίκητα νησιά γύρω της , η πολυμορφία των γεωφυσικών της σχηματισμών, η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πλούσια χλωρίδα, τα φαράγγια , τα σπήλαια, οι βιότοποι, τα εξαιρετικά οικοσυστήματα (Φοινικόδασος Βάι), προσδίδουν στο χώρο ένα σπάνιο οικολογικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον.
    Στη Σητεία η έννοια της φιλοξενίας μπορεί να προσδιοριστεί, σαν το πλαίσιο ενός τρόπου ζωής, μέσα στο οποίο ο άνθρωπος δέχεται τον επισκέπτη χωρίς καμία προκατάληψη και του προσφέρει ότι έχει. Αυτό που οι δυνατότητες του, του επιτρέπουν. Δεν είναι μια απλή κίνηση γι΄αυτόν. Είναι μια λειτουργία που συντελεί στον άνετο εγκλιματισμό του ξένου και στη σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών φιλίας.

                                                                           Γραφείο Τύπου Δήμου Σητείας

 

 


 

alt

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ την Κυριακή 4 Ιανουαρίου η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, κατά την οποία εξελέγη νέο Προεδρείο και μέλη Δημαρχιακής Επιτροπής. Με ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο εξέλεξε νέα Πρόεδρο την μέχρι πρότινος Αντιδήμαρχο κ. Κατερίνα Ζερβάκη. Αντιπρόεδρος επανεξελέγη ο κ. Νίκος Μεραμβελιωτάκης και Γραμματέας ο κ. Γιάννης Θαλασσινός.

Τα μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής είναι ο Δήμαρχος Σητείας κ. Νίκος Κουρουπάκης, ο κ. Γιώργος Ζερβάκης επικεφαλής της μειοψηφίας, ο κ. Μιχάλης Πρωτογεράκης, ο κ. Δημήτρης Τζαβαλάς, ο κ. Γιώργος Βαζάκης, ο κ. Μανόλης Φουρναράκης και η κ. Μαρία Γιαννακάκη.

Η εκλογή των μελών της Δημαρχιακής Επιτροπής ήταν και η πρώτη, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπό την προεδρεία της κ. Ζερβάκη.

Η κ. Ζερβάκη είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σητείας. Η ενασχόλησή της με τα κοινά είναι πολυετής. Είναι Δημοτική Σύμβουλος επί σειρά ετών, ενώ έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος πέντε χρόνια. Ακόμα είναι Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, αλλά και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων αρκετών νομικών προσώπων του Δήμου. Είναι υπεύθυνη – τα περισσότερα χρόνια υλοποίησης τους – των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου «Κορνάρεια», αλλά και άλλων εκδηλώσεων, όπως είναι το Σητειακό Καρναβάλι, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις κλπ. Επίσης, την τελευταία διετία πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Στη συνεδρίαση της Κυριακής αρχικά προέδρευσε σύμφωνα και με τον κώδικα ο πλειοψηφήσας Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Θαλασσινός. Τ

ο λόγο αρχικά έλαβε ο Δήμαρχος Νίκος Κουρουπάκης που μεταξύ άλλων είπε πως ξεκινάει μία δεύτερη διετία της δημοτικής περιόδου, η οποία πρέπει να είναι και η πιο δημιουργική «δεδομένου ότι έχουμε μπει σε μία πορεία, που είναι αναγκαία η συναίνεση, η σύμπνοια και η συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας γύρω από τα μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν την περιοχή, αεροδρόμιο, λιμάνι, οδικοί άξονες, επενδύσεις, πέρα από τα απλά δημοτικά ζητήματα».

Ο κ. Κουρουπάκης ανέφερε, επίσης, πως προηγήθηκε συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας, η οποία ομόφωνα αποφάσισε να προτείνει την υποψηφιότητα της κ. Ζερβάκη. Επιπλέον, έκανε γνωστό πως ο ίδιος πρότεινε στον κ. Δελημπαλταδάκη και πρόεδρο του Δ.Σ. μέχρι πρότινος να συνεχίσει να είναι Πρόεδρος, όμως εκείνος δεν επιθυμούσε να συνεχίσει τη θητεία του για δικούς του λόγους. Ο Δήμαρχος Σητείας, αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο τόνισε πως υπήρξε άψογη συνεργασία το χρονικό διάστημα που ήταν Πρόεδρος. Αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της κ. Ζερβάκη τόνισε πως έχει όλες τις δυνατότητες και το απαιτούμενο κύρος για τη θέση. Ακολούθως ζήτησε από τον κ. Θαλασσινό να αναγνώσει την επιστολή του κ. Δελημπαλταδάκη, ο οποίος για λόγους οικογενειακούς, όπως ο ίδιος ανέφερε στην δήλωσή του, δε μπόρεσε να παραβρεθεί στη συνεδρίαση.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος με την επιστολή του δήλωνε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα της κ. Ζερβάκη. Αμέσως μετά το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της Μειοψηφίας κ. Γιώργος Ζερβάκης, ο οποίος αρχικά εξέφρασε τη θλίψη του για την απουσία του κ. Δελημπαλταδάκη από τη συνεδρίαση που, όπως τόνισε ο κ. Ζερβάκης, δείχνει μία δυσαρέσκεια, αλλά και απαξίωση προς τους θεσμούς και την όλη διαδικασία και έλλειψη σεβασμού προς το σώμα. Ο Δήμαρχος Σητείας διέκοψε τον κ. Ζερβάκη τονίζοντας πως δεν είναι δεοντολογικό και σωστό να επιτίθεται στον κ. Δελημπαλταδάκη τη στιγμή που αυτός δεν είναι παρών και πως λόγοι ανωτέρας βίας δεν του επέτρεψαν να παραστεί στη συνεδρίαση.

Ο κ. Ζερβάκης, αλλά και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας, όπως ο κ. Σταύρος Συλιγαρδάκης και ο κ. Νίκος Διαλυνάς ανέφεραν πως λόγω και της θέσης του Προέδρου, που κατείχε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και επειδή η ημερομηνία της συνεδρίασης ήταν γνωστή ο κ. Δελημπαλταδάκης ήταν υποχρεωμένος να παραβρίσκεται. Αναφορικά με την υποψηφιότητα της κ. Ζερβάκη ο επικεφαλής της μειοψηφίας, αλλά και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που έλαβαν το λόγο τόνισε ότι θα στηριχθεί «επειδή η παρουσία της στα δημοτικά δρώμενα είναι γνωστή και θεωρούμε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει επάξια στα καθήκοντά της». Ακολούθησε φανερή ψηφοφορία, η οποία και ανέδειξε ομόφωνα το νέο Προεδρείο .

Ο κ. Κουρουπάκης συνεχάρη θερμά την κ. Ζερβάκη, τον κ. Μεραμβελιωτάκη και τον κ. Θαλασσινό τονίζοντας ότι έχουν τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν το θεσμό και ότι χρειάζεται η στήριξη και η συμπαράσταση όλων στο έργο τους, ώστε να διεξάγονται οι συνεδριάσεις με τέτοιο τρόπο που να μη δημιουργούνται προβλήματα, ενώ ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συναίνεση στην εκλογή του προεδρείου.

Ο κ. Μεραμβελιωτάκης, αφού ευχαρίστησε τη δημοτική του ομάδα, που τον πρότεινε για δεύτερη διετία Αντιπρόεδρο, αλλά και τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας για την ομόφωνη εκλογή ευχήθηκε καλή και δημιουργική θητεία στην κ. Ζερβάκη και σε όλο το Δ.Σ., ώστε, όπως τόνισε, να προχωρήσουν τα θέματα του τόπου.

Δηλώσεις της νέας Προέδρου

Η νέα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κατερίνα Ζερβάκη λαμβάνοντας το λόγο στη συνέχεια δεν έκρυψε τη συγκίνησή της και, αφού ευχαρίστησε το Δήμαρχο και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους για την ομόθυμη στήριξή τους, την ψc εμπιστοσύνη και την εκτίμησή τους προς το πρόσωπο της, όπως εκφράστηκε δια της ψήφου τους, τόνισε: «Ομολογώ ότι σας μιλώ από τη θέση αυτή με απροσδιόριστα – αν όχι αντιφατικά συναισθήματα. Απομακρύνομαι εν μέρει από μία θέση που μου ήταν οικεία - είχα μάθει να παλεύω τόσα χρόνια και υπηρετούσα με αγάπη και μεράκι. Μου δίνετε σήμερα εσείς τη δυνατότητα να καταλάβω μία άλλη θέση, πολύ τιμητική. Την ευθύνη της θέσης που αναλαμβάνω, την αναλογίζομαι και δεν σας κρύβω ότι επειδή μάλιστα κατελήφθην εξ απήνης προβληματίζομαι. Αλλά, έχω μάθει τις προκλήσεις και τις ευθύνες της ζωής να τις αντιμετωπίζω. Πιστεύω ότι όλους μας ενώνει ένας κοινός στόχος, που είναι η αγάπη μας για το Δήμο Σητείας για τον οποίο όλοι θέλουμε να πάει μπροστά. Θέλω να πιστεύω ότι, αν οικοδομήσουμε πάνω σε αυτήν την αρχή και στις αρχές του ήρεμου, πολιτικού δημοκρατικού διαλόγου, της ήρεμης διαλεκτικότητας και διαλλακτικότητας μέσα στα όρια της καλής διάθεσης και συνεργασίας θα φτάσουμε σε μία πολύ καλή, εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Δ.Σ., ώστε και ο Δήμος Σητείας και οι πολίτες του να αποκτήσουν αυτά, που δικαιούνται και προσδοκούν από εμάς. Σας υπόσχομαι, λοιπόν, ότι πρώτη εγώ θα προσπαθήσω να οικοδομήσουμε τέτοιες αρχές ανάμεσα μας και θα εργαστώ με υπευθυνότητα και με γνώμονα πάντοτε το κοινό συμφέρον.»



 


 









   


 

Νέο Σχολείο Σφάκας και Νηπιαγωγείο Σφάκας Σχολείο