ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Πάνω από 600 άτομα επισκέπτονται το σάιτ μας
http://sfaka.wseas.org
κάθε μέρα λόγω της πλούσιας ύλης του!

Κάναμε γνωστή τη ΣΦΑΚΑ σε όλους τους Έλληνες!

Μας διαβάζουν Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίων στην Αμερική που θέλουν να μαθαίνουν  για τα ήθη και τα έθιμα των χωριών της Ελλάδας...

Μας έστειλαν email Σφακιανοί τρίτης γενιάς από τη Σύμη των Δωδεκανήσων και από τη Σαλαμίνα!

Ανακαλύψαμε Σφακιανούς στο Βόλο, στον Πειραιά, στη Γερμανία και τη Βραζιλία που ούτε τους ξέραμε!

Μας διαβάζουν ακόμα άνθρωποι που μας βρήκαν τυχαία μέσω
google! και οι οποίοι μας επισκέπτονται πλέον καθημερινά και δεν έχουν σχέση με το χωριό!

------------


Παραδοσιακή Μουσική της Σφάκας: Βιολί Γιώργης Φραγκιαδάκης
, ("Φραγκιαδογιώργης"Ø), Μόχλος 1983.  Κοντυλιές του Re, Κοντυλιές του La - Κοντυλιές του Sol - και πάλι του La, Kρητικός Χορός (Στειακός όπως τον λέμε σήμερο), Κοντυλιές La, Χανιώτης, Πεντοζάλης, Καλαματιανός
, Σόλο Κιθάρα. Επιλέξτε από τα παρακάτω ...και βρεθείτε νοερά στις στράτες του χωριού μας!

 
 

Με την ευγενή παραχώρηση του γιου του, Γιάννη Φραγκιαδάκη, για την ιστοσελίδα μας.

  


Προτιμάτε πάντα τους Σφακιανούς Επαγγελματίες στη Σητεία, Αγ. Νικόλαο,
Ιεράπετρα, Ηράκλειο, Αθήνα κ.α.


Π.χ. για όλες τις υποθέσεις που σχετίζονται με χαρτιά και γραφειοκρατεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, υπάρχει τώρα
το ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ της Γωγώς Φραγκιαδάκη (κάντε κλικ να δείτε τι υποθέσεις αναλαμβάνει να "ξετελέψει" για σας επιτυχώς
)


επίσης PDF παρουσίαση


Στείλτε μας πληροφορίες για την επιχείρηση σας
και θα την προβάλλουμε ΔΩΡΕΑΝ στο σάιτ μας

Π.χ. Στη Σητεία, Πίτσα και Ιταλικό Μενού? πού αλλού? στου Γιώργη του Πασπαλάρη!
 

Ψυγεία, Επαγγελματικός
Εξοπλισμός κλπ?

ΖΟΥΜΑΚΗΣ και στη
Σητεία και στον Αγ.
Νικόλαο

Κοντυλιές?
Βρείτε πού παίζει ο
ΒΕΖΥΡΑΚΗΣ ή ο ΚΑΒΟΥΣΑΝΟΣ

Φαρμακείο?
Κ.Καλδής στη Σητεία

Βιβλιοπωλείο?
το ΑΔΙΑΒΑΣΤΟ (στη Σητεία) του Γιώργη του Φραγκιαδάκη!



 "ΕΛΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΗ ... ΣΦΑΚΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ" 

 


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

25 χρόνια από το θάνατο του Δερμιτζογιάννη!

Θαρρώ πως δεν εμίσεψες, τρανέ Δερμιτζογιάννη,
κι ακόμη παίζει η λύρα σου στσή
Στείας το Λιμάνι

Στου άλλου κόσμου τα στενά εδά τη λύρα πιάνεις, και σ' αφρουκούνται οι Άγγελοι  κι ο Θειός,
Δερμιτζογιάννη

Παίξε για μας τους Στειακούς, γλυκονανούρισε μας, και στου χωριού μας τα στενά πάλι κελάηδησε μας.

Στη Σφάκα το Χηρόπουλο είχες για δάσκαλο σου, και από κει διδάχτηκες πολλά για τ' Όργανο σου.

Κι ερχόσουνε κι επαίζετε παρέα το λυράκι κι ήμαθες όλους τσοι σκοπούς απ' το Χηροπουλάκη

Πρέπει πως παίζετε κι εδά σ'ολους στσοι χωριανούς μας, απού'ναι στο μπαράδεισο και ζουν και μές στο νού μας!

Νίκος Μαστοράκης. 25 χρόνια από την "Κοίμηση" του Δερμιτζογιάννη.

 

Άλλες μαντινιάδες

 


 

Διαμαρτυρία
Γιατί δεν διδάσκεται στα παιδιά μας το τι έκανε η Κρήτη το
1821;


Τι συνέβη στη  Σητεία και
ειδικότερα στα χωριά μας τη Σφάκα, και την Τουρλωτή το
1821;

Ποιοί υπέθαλψαν το Έγκλημα των Μεγάλων Δυνάμεων να μείνει η Κρήτη έξω από το νεοσύστατο ελληνικό κράτος;

Γιατί χρειάστηκαν ακόμα 90 περίπου χρόνια για να ενσωματωθεί στην ελεύθερη Ελλάδα;

Όλη η επαρχία Σητείας σήκωσε τα όπλα το 1821.

Στην Τουρλωτή ο καπετάνιος Βογιατζόπαππας ξεκίνησε τον αγώνα, ενώ στη Σφάκα ο Τσιρακάκης όπλιζε επαναστάτες.

Όταν γίνονται αυτά γνωστά στον Τούρκο Διοικητή της Επαρχίας (πού είχε τότε την Έδρα τους στους Τουρτούλους (σήμερα Άγιος Γεώργιος) στον Ιμπραήμ Αφεντάκη η Αφεντακάκη (διάβαζε Νικολάου Μαστοράκη "Κρητών Ιστορίες") αιμοβόρο γενίτσαρο αλβανικής καταγωγής, αυτός  διατάζει στα 1821 τη γενική σφαγή των Χριστιανών της επαρχίας Σητείας. Λέγεται πως έσφαξε  γύρω στα 700-800 άτομα. Ηταν ο γενικός δερβέναγας της περιοχής αφού είχε εξουσίες πολιτικές, δικαστικές και θρησκευτικές, τις οποίες ασκούσε αυθαίρετα.

Είχε γυναίκα Χριστιανή από την Λάστρο το γένος Σακκαδάκη (με συγγενείς και στη Σφάκα) γι' αυτό και τα χωριά του βορεινού άξονα (Λάστρος, Σφάκα, Τουρλωτή, Μετόχια Τουρλωτής (σημερινή Μυρσίνη), Μουλιανά γλύτωσαν από τις σφαγές του. Ερείπια του σπιτιού του σώζονται ακόμη. Το 1821 έσφαξε στους Τουρτούλλους 300 Χριστιανούς.
Διάβασε πιο
πολλά εδώ...



ΤΟ NEO ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΑΣ: **** ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009, ΘΑ ΠΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ΜΑΣ ΣΤΟΥ I. ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ (Καφενείο "η ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ")


Γεωγραφική Θέση,     Πληθυσμός,    το όνομα "Σφάκα",  Πώς συντάσσεται το site; Ποιοί το φτιάχνουν; 

Το χωριό μας η Σφάκα (Sfaka or Sphaka) είναι από τα ωραιότερα χωριά της Κρήτης και μαζί με το φυσικό της επίνειο το Μόχλος (Mochlos) είναι άριστο μέρος για ήσυχες διακοπές.
Φωτογραφία της Σφάκας από Δορυφόρο.
         
"ΕΛΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΤΗ ... ΣΦΑΚΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ"      

   
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
       
(Προηγούμενες 1/1/09-18/4/09, 2008, 2007)

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Ο ΚΑΦΕΣ ΜΑΣ --  ΠΡΩΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ του sfaka.wseas.org στο καφενείο Σολιδάκη στις 6 Αυγούστου 2009. Ο "Καφές" θα επαναληφθεί στις 16 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή, μετά την εκκλησία στο απέναντι καφενείο Φραγκιαδάκη (Καφενείο "η καλή καρδιά")
Στην πρώτη μας συνάντηση συζητήσαμε επίκαιρα θέματα του χωριού και εξήχθησαν συμπεράσματα.
Συμπέρασμα 1ο:  Σε γενικές γραμμές θεωρούμε θετικό το συγκρότημα "Κρήσσα Γειτονία εν Σφάκα" διότι πιστεύεται ότι θα δώσει ζωή στο απάνω χωριό και γενικά στη Σφάκα
Συμπέρασμα 2ο:  Πρέπει ο Δήμος Σητείας να βοηθήσει το έργο προσφέροντας την κατάλληλη υποδομή ξεκινώντας από την ασφαλτόστρωση του περιφερειακού (δρόμος από Γουρνιά έως Προφήτη Ηλία)
Συμπέρασμα 3ο:  Είναι απαραίτητη μια ακόμα πολιτιστική εκδήλωση μέσα στον Αύγουστο και όχι να περιμένουμε την εκδήλωση του Συλλόγου του Σταυρού (φέτος θα γίνει την παραμονή του Σταυρού  --- 13 Σεπτ. 2009)
ΜΕ FAX ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο κ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, κ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ, ΦΕΡΕΤΑΙ ΕΙΣ ΓΝΩΣΙΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΦΑΚΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΦΑΚΑΣ ΟΤΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

Σφάκα, 7 Αυγούστου 2009



ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ το 19ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ

Με αφιέρωμα στο ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΛΑ.  Περισσότερα για το τεύχος στο βίντεο αυτό ή στο ηχητικό σήμα αυτό. Aκόμα στο τεύχος αυτό υπάρχει αφιέρωμα για το χωριό Ζαρός.  Υπενθυμίζουμε ότι στο τεύχος 18 είχαμε το αφιέρωμα στο χωριό μας, τη Σφάκα
Σφάκα, 4 Αυγούστου 2009
 
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Σαν σήμερο στις 4 Αυγούστου του 1936 ο Ιωάννης Μεταξάς (ο άνθρωπος που είχε τηρήσει από την αρχή αρνητική στάση στη Μικρασιατική εκστρατεία) με τις ευλογίες του Βασιλέως Γεωργίου του Β'  αλλά και την ανοχή του τότε πολιτικού κόσμου κατήργησε τη Βουλή και επέβαλε δικτατορία. Στο διάστημα της όντως υπέρμετρης αυταρχικής του διακυβέρνησης στέρησε πολλές από τις ατομικές ελευθερίες των Ελλήνων, εκκαθάρισε το στράτευμα από κάθε Βενιζελικό αξιωματικό, έστειλε τους αντιφρονούντας σε ξερονήσια, ωστόσο όμως αναδιοργάνωσε τις Ένοπλες Δυνάμεις και προετοίμασε στρατιωτικά και διπλωματικά την Ελλάδα για τον επερχόμενο κυκλώνα του Β' παγκοσμίου πολέμου έχοντας στα χέρια του την δέσμευση των Συμμάχων ότι εάν η Ελλάς ήθελε βρεθεί στο πλευρό των Συμμάχων (Αγγλία - Γαλλία - Ρωσία) σε περίπτωση νίκης θα ελάμβάνε τα Δωδεκάνησα - όπερ και εγένετο (1948).
Δυστυχώς οι εθνικές προσδοκίες μας για ενσωμάτωση της Βορείου Ηπείρου και της Κύπρου διεψεύσθησαν παρά τις εκατόμβες των θυσιών μας στα χιονισμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου και τις εκατόμβες μαρτύρων της μεγαλειώδους παλλαϊκής εθνικής μας αντιστάσεως.
Ν.Ε.Μαστοράκης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Σόφιας  και Σχολής Ναυτικών Δοκίμων  
Σφάκα, 4 Αυγούστου 2009

"ΚΡΗΣΣΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΕΝ ΣΦΑΚΑ". Επισκεφτήκαμε το συγκρότημα της εταιρείας MIST ΑΕ στο πάνω χωριό. Πράγματι πρόκειται για μια πρόταση εναλλακτικού τουρισμού που δείχνει όντως σεβασμό στο περιβάλλον και στην παράδοση. Κατά την άποψη μας, άποψη του site:  http://sfaka.wseas.org πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη στη Σφάκα και μακάρι να ευοδωθεί από επιτυχία.  Ακόμα και το όνομα "Κρήσσα Γειτονία εν Σφάκα" ακούγεται πολύ ευχάριστα. Αυτή λοιπόν η Κρήσσα Γειτονία, η Κρητική Γειτονιά δηλαδή, πρόκειται να αποτελέσει κόσμημα για το χωριό μας. Αρχικώς το site είχε ουδέτερη στάση επειδή ακριβώς δεν το είχαμε επισκεφτεί από κοντά. Τώρα που το επισκεφτήκαμε ομολογούμε πως η κριτική μας είναι αρκετά θετική και μείναμε πολύ ικανοποιημένοι από το επενδυτικό, αλλά κυρίως από το αισθητικό αποτέλεσμα και είπαμε "μακάρι να πιάσει !".   Ας δούμε πως περιγράφει η ίδια εταρεία MIST AE (συμφερόντων οικογενείας υπουργού κ. Φώλια) την επένδυση της:
Ο Παραδοσιακός Ξενώνας «Κρήσσα Γειτονία εν Σφάκα» είναι μία ανακατασκευασμένη, ιστορική Κρητική γειτονιά, που αποτελείται από κατοικίες, σουίτες και SPA. Πρόσφατα ανακυρήχθηκε Παραδοσιακός Οικισμός. Βρίσκεται στην Ανατολική Κρήτη, στο ορεινό χωριό της Σφάκας, μόλις 6 km από τις παραλίες και τις ταβέρνες του Μόχλου. Στην κεντρική αυλή με τις φουντωτές βοκαμβίλιες, υπάρχει μία πέτρινη πισίνα που το τιρκουάζ της χρώμα σε προσκαλεί να την αγγίξεις.  Λίγο παραδίπλα, κάτω από τις σκιές των λιόδεντρων, το «Ρακάδικο Κρήσσα Γειτονία» με την Κρητική Ρακί και τον παραδοσιακό μεζέ του, συνεισφέρει και αυτό στο να μείνει αξέχαστη στον επισκέπτη η εμπειρία της διαμονής.  Ο Παραδοσιακός Ξενώνας «Κρήσσα Γειτονία εν Σφάκα» προσφέρει μια υπέροχη πρόταση για οποιονδήποτε αναζητά την ευκαιρία να επιστρέψει σε έναν ήρεμο και υγιεινό τρόπο ζωής, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα όλες τις ανέσεις του σήμερα.  Ελάτε να ζήσετε την εμπειρία!  Στοιχεία Κατοικιών : Αριθμός Σπιτιών: 5 , Αριθμός Δωματίων: 11, Τύπος Δωματίων: Σουίτες, Studio, Δωμάτια . * Ανέσεις: Δορυφορική τηλεόραση, Air Condition, λευκά είδη, υπηρεσία καθαριότητας, κοινόχρηστη πισίνα, βιβλιοθήκη, ιδιωτικός χώρος στην παραλία  ** Επιπλέον Υπηρεσίες:  Πρωινό ( 7,5 € το άτομο, παιδία κάτω των 6 χωρίς χρέωση) , SPA: Jacuzzi, Hammam, Sauna (20 € την ημέρα ανά κατοικία), Massage: (τιμή κατόπιν αιτήσεως) , Ημερήσιες Εκδρομές: (τιμή κατόπιν αιτήσεως)
Πρόσβαση σε γήπεδο Γκόλφ & μαθήματα: (τιμή κατόπιν αιτήσεως)

Αναλυτική Περιγραφή:  Περίπατος στην "Κρήσσα Γειτονία εν Σφάκα"
Ανηφορίζοντας τα γραφικά σοκάκια του ορεινού χωριού της Σφάκας με τις φουντωτές βοκαμβίλιες και τις ανθισμένες γλάστρες, συναντάς μια πέτρινη επιγραφή:  «Καλώς ήλθατε στην Κρήσσα Γειτονία Εν Σφάκα»  Πρόκειται για μία γειτονιά 10 ανακατασκευασμένων πέτρινων κατοικιών, οι οποίες έχουν χωριστεί σε 5 σπίτια, και 11 σουίτες, στούντιο και δωμάτια. Λειτουργούν από τον Ιούνιο του 2009 σαν παραδοσιακοί ξενώνες.  Η μοναδικότητα δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι πραγματικότητα που μπορείς να τη βιώσεις. Κάθε σπιτάκι είναι διαφορετικό. Κάποια έχουν μπαλκόνια, άλλα ταράτσες με σιδερένιες πέργολες, το κάθε ένα με διαφορετικό χρώμα παράθυρα. Όλα πλημμυρίζουν από λουλούδια. Έξω από την πόρτα του κάθε σπιτιού είναι σκαλισμένο το όνομα μιας Μούσας.  Καθώς συνεχίζεις να ανηφορίζεις, ξεπροβάλλει η κεντρική αυλή. Παρατηρείς πως από μία πέτρινη κατασκευή ξεχειλίζει γάργαρο νερό σε μία πισίνα που το τιρκουάζ της χρώμα σε προσκαλεί να το αγγίξεις. Γύρω καθίσματα κάτω από ίσκιους , όπου δυο-τρεις παρέες πίνουν το ποτό τους.
Γυρνώντας το βλέμμα σου λίγο πιο πέρα, διακρίνεις μια άλλη επιγραφή πάνω από μία σιδερένια παραδοσιακή πόρτα:
“SPA «Κρήσσα Γειτονία»”
Την ίδια στιγμή ένα ζευγάρι βγαίνει από μέσα, έχοντας ευχαριστηθεί ώρες στους χώρους του Jacuzzi, της Σάουνας και του Χαμάμ, και κατευθύνεται προς την πισίνα για μία δροσιστική βουτιά.
Λίγο πιο πάνω συναντάς το «Ρακάδικο Κρήσσα Γειτονία». Κάτω από τα δέντρα έχουν τοποθετηθεί τραπεζάκια. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν Ρακί και Κρητικό μεζέ, αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο του Κρητικού Πελάγους.
Στο ξεχωριστό αυτό περιβάλλον διακρίνεις πως οι άνθρωποι μοιάζουν να έχουν βρει το πραγματικό νόημα των διακοπών: ημέρες ψυχικής και σωματικής ξεκούρασης, σε μοναδικές τοποθεσίες, παρέα με τους ανθρώπους που αγαπάς…
 ΠΗΓΗ:  http://www.mistsa.com/wwwgreek/pr_details_r.asp?pr_id=21&thisPage=1&a_id=&price_id=
 
Σφάκα, 3 Αυγούστου 2009

ENAΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ ANAZHTEI TIΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΦΑΚΑ. ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ; ΛΕΓΕΤΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΥΛΛΙΓΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ E-ΜΑΙL ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ sv2bbo#gmail.com αλλάξτε το # με @ 

Ιδού το γράμμα που λάβαμε

<<Γεια σας,


Τυχαία και με ευχάριστη έκπληξη έπεσα στην ιστοσελίδα της Σφάκας. Μπράβο για
την προσπάθεια!

Ζω στη Θεσσαλονίκη αλλά πρέπει να έχω ρίζες στη Σφάκα. Ίσως μέσα από αυτή
την επικοινωνία καταφέρω να βρώ κάτι.

Το όνομά μου είναι Ιωάννης Συλλιγνάκης του Κωνσταντίνου και γεννήθηκα στη
Θεσσαλονίκη το 1953.
Είμαι γιός του Κωνσταντίνου Συλλιγνάκη του Ιωάννη που γεννήθηκε στη Λάστρο
το 1921.
Από τη Σφάκα ήταν σίγουρα ο παππούς μου Ιωάννης Συλλιγνάκης που παντρεύτηκε
στη Λάστρο την Δέσποινα Σακκαδάκη και παρέμεινε εκεί μέχρι τις αρχές της
δεκαετίας του 1960 που πέθανε.

Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου υποδείξετε κάποιο τρόπο να προσεγγίσω τα
γενεαλογικά μου στοιχεία στη Σφάκα.

Πολλούς χαιρετισμούς

Γιάννης Συλλιγνάκης,

www.iama.gr/sv2bbo    >>

Σφάκα, 2 Αυγούστου 2009


ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ:
ΝΕΑ ΣΦΑΚΙΑΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

Από τη κ. Δέσποινα Κουρουπάκη (d.kouroupaki@gmail.com) λάβαμε το παρακάτω και το δημοσιεύουμε

<<Στις 22 Ιουλίου 2009 ορκίστηκε και έλαβε το πτυχίο της η Δέσποινα Χασαπλαδάκη του Κωνσταντίνου και της Ασπασίας της σχολής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου.  Της ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία". 
Οι επιτυχίες αυτές των νέων του χωριού μας χαροποιούν όλους, ανεβάζουν το πολιτιστικό μας επίπεδο και πρέπει να στηρίζονται από όλους.
 
Δέσποινα Κουρουπάκη>>

Σφάκα, 1 Αυγούστου 2009


Ευκαιρία για όλους μας:
Μπορείται τώρα να επιδοτηθείτε για τη
θέρμανση και κλιματισμό του σπιτιού σας.
Τη γραφειοκρατεία αναλαμβάνει το ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ της χωριανής μας Γωγώς Φραγκιαδάκη (κάντε κλικ να δείτε περισσότερα)
Σφάκα, 30 Ιουλίου 2009

 

"ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΣΦΑΚΙΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΡΙΞΕΙ ΠΕΤΡΑ ΠΙΣΩ ΤΟΥΣ" ΓΙΑΤΙ;;;
ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. Κ...
Δεν έγινε κατανοητή η αγωνία μου. Δεν είμαι αντίθετος με την επένδυση στο χωριό αλλά για την κατάσταση που οδήγησε σ' αυτήν την εξέλιξη.  Δεν αρνούμαι την πρόοδο όταν είναι πρόοδος και όταν γίνεται πραγματικά για να προσφέρει στο χωριό .Αυτό το χω αποδείξει με την προσπάθειά,την προσφορά και το ενδιαφέρον μου τόσα χρόνια για όλα τα θέματα του χωριού . Δεν δέχομαι όμως ως φυσιολογική κατάσταση την αποστροφή πολλών συγχωριανών μας προς το χωριό τους . Γνωρίζετε αλήθεια πόσες οικογένειες που ζουν στην Αθήνα , στον Πειραιά , στο εξωτερικό αλλά ακόμη κι εδώ στην Κρήτη έχουν να επισκεφθούν το χωρό πάνω από είκοσι ή τριάντα χρόνια; Έχετε γνωρίσει εσείς μήπως κάποιο μέλος από πολλές οικογένειες που υπήρχαν στο χωριό και έχουν ρίξει πέτρα πίσω τους χωρίς ούτε τα παιδιά ούτε τα εγγόνια τους να έχουν επισκεφτεί ποτέ το χωριό ;

Αυτό είναι το πρόβλημα αγαπητοί μου!

Μπορούσε να αποφευχθεί η σημερινή κατάσταση αν κάθε ένας ή έστω ένα μέλος από κάθε οικογένεια , ένα από τα παιδιά ή τα εγγόνια κάθε οικογένειας κρατούσε επαφή με τις ρίζες του , κρατούσε ένα σταθερό δεσμό με τον τόπο που γεννήθηκαν οι πρόγονοί του και ένιωθε την ανάγκη να επισκέπτεται το χωριό του κάπου κάπου διατηρώντας το παραδοσικό σπίτι του παππού ή του πατέρα του έτσι για λόγους συναισθηματικούς και μόνο .

Δεν έχω προσωπικά οφέλη ή συμφέροντα από την πρόοδο ή μη΄ του χωριού, από τις επενδύσεις και τα έργα που γίνονται . Προσπαθώ όμως χωρίς ιδιοτέλεια να υπερασπιστώ τα θέματα του χωριού και θλίβομαι όταν διαπιστώνω αυτήν την κακομοιριά που δέρνει ορισμένους που θέλουν τάχα να υπερασπιστούν το χωριό και νιάζονται από μακριά ...... Γνωρίζουμε πολύ καλά τον καθένα μας και την προσφορά του στην κοινωνία που ζει και εργάζεται . Η πρότασή μου για την αναπαλαίωση των ερειπίων είναι αυτή που εξέφρασε και ο αγαπητός Δημήτρης για την κοινοτική επιχείρηση που θα αναλάμβανε το έργο αυτό .Τότε θα στηριζόταν από όλους η προσπάθεια και θα είχε πραγματικά χρήσιμα οφέλη για το χωριό ενώ σήμερα αμφιβάλλουμε πολύ για τις εξελίξεις .

Εν πάσει περιπτώσει διατηρώ την προσωπική μου γνώμη και δεν πείθομαι όπως και πολλοί άλλοι ευτυχώς !!! για την χρησιμότητα της επένδυσης και την ανάπτυξη του χωριού με τέτοιο τρόπο

Ομως ο καθένας που εκφράζει τη γνώμη του ας τη διατυπώσει επώνυμα , με θάρρος και παρρησία και ας την τεκμηριώσει με αποδείξεις αν μπορέσει .
Δεν ωφελούν το χωριό οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις χωρίς επιχειρήματα . Χρειάζεται συσπείρωση όλων και συστράτευση για να λυθουν τα προβλήματα όχι από μακριά αλλά από κοντά με την παρουσία μας , με την τεκμηριωμένη πρότασή μας σε κάθε ανάγκη , σε κάθε πρόβλημα , σε κάθε περίσταση.

Ευχαριστώ

Κ....

 

Σφάκα, 30 Ιουλίου 2009


 

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Η ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ι. ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ (ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΛΑΣΗΘΙΟΥ)

ομίζω ότι όσοι πραγματικά αγαπούν το χωριό θα πρέπει να δέχονται και κριτικές καλές και κακές...όπως τις άκουγα και εγώ και πολύ κακές μάλιστα ... ... ο χρόνος απέδειξε ότι όσα είχα πει βγαίνουν τόσο για τα χωριά μας αλλά και το τι έχουν χάσει απο την απουσία ανθρώπων που αγαπούν το χωριό τους κι΄ εγώ το αγαπούσα πραγματικά , μετά το θάνατο των γονιών μου μόνο αναμνήσεις έχω ....

Η απουσία ενός αξιόλογου και σημαντικού για το χωριό μας ανθρώπου ...του προέδρου
ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ που τον ανάγκασαν μερικοί να τον διώξουν με τον τρόπο τους ... ενώ είχε προσφέρει τόσα πολλά στο χωριό , άφηνε το μισθό του Προέδρου στην Κοινότητα απο τα οποία χρήματα αγόρασε φωτοτυπικό , αγόρασε Η/Υ εκτυπωτές και ηταν η πρώτη κοινότητα στο νομό που μηχανογραφήθηκε , δημιούργησε και λειτουργεί σήμερα νηπιαγωγείο , είχε τα σχέδια για κοινοτικό κατάστημα και ιατρείο, είχε μελέτες εκατομμυρίων και χάθηκαν ,για βρεφονηπιακό σταθμό , για την αξιοποίηση των νερών , διέθεσε χρήματα και αγόρασε και με την βοήθεια του χωριού, αυτοκίνητο για την μεταφορά των σκουπιδιών (του αείμνηστου Μιχ,Μετζογιαννάκη και αυτός προοδευτικός και άξιος για το χωριό μας αλλά και αυτό έφυγε νωρίς ) και πολλά άλλα τα οποία δεν άρεσαν σε ορισμένους να αναπτύξουν το χωριό τους και τον ανάγκασαν να φύγει σε 1,5 χρόνο 1991-1992 , αυτό είναι το ΧΩΡΙΟ μας ΕΚΤΙΜΑ αυτούς που αξίζουν........και σήμερα γινόμαστε ξένοι στο χωριό μας ....ΓΙΑΤΙ;.

Δεν θα αναφερθώ σε πολλά που με πνίγουν και με βασανίζουν .. ..π.χ. για τους ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ και για την ανάπτυξη της ΜΟΝΟΚΑΡΑΣ το 1988-1991 έχασαν πολλά δις προσπάθησα με τη Νομαρχία να ενταχθούν σε πρόγραμμα με την ενοποίηση των μονάδων τους με μεγάλη πριμοδότηση , μόνο 2 ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ θέλησαν να μπούν σε πρόγραμμα αλλά έπρεπε να ενταχθούν όλοι δημιουργώντας μια σύγχρονη μονάδα ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ με σύγχρονη μονάδα και με κατασκευή στο χωριό κτιρίου παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων φαντάσου πόσοι θα δούλευαν και τι χρήματα θα εισέπρατταν ; και τότε ήταν εύκολα τα πράγματα αλλά το μυαλό ορισμένων λίγο....

Δες και το άλλο ,σήμερα, σπαταλούν τα χρήματα τόσο ο Δήμος όσα βάζει για το χωριό , ο Σύλλογος, σε έργα βιτρίνας που έχουμε μπουχτίσει και κάτι σοβαρό δεν γίνεται να έχει ουσία και αξία .....τόσα χρόνια .. Σήμερα ήταν η ταφή του Γιώργη ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ νεότατος έφυγε κι'αυτός ο άνθρωπος καλός συγγενείς και δουλεμένος όσο κανένας άλλος , ας είναι μακάριος, είδα λοιπόν να κατασκευάζει ο σύλλογος ΗΡΩΟ στην πλατεία , μία είχαμε και αυτή θα κλείσει , φυσικά και δεν ήταν καλό να σταματούν τα αυτοκίνητα εκεί αλλά θα μπορούσε ο σύλλογος να φυτέψει ένα πλάτανο να πλακοστρώσει την πλατεία ... να αλλάξει η όψη του χωριού και πρέπει να αλλάξει αλλά ποιοί είναι αυτοί που θα το κάνοουν αφού όλοι ενδιαφέρονται για άλλα πράγματα; απο το 1999 φωνάζω ίσως θα πρέπει να γίνονται γραπτά για την ιστορία.....ΤΕΛΟΣ κάτι πρέπει να γίνει για το χωριό μας το οποίο θέλει μια σοβαρή μελέτη ανάπλασης και είναι τόσο εύκολο και απλό , θέλω να πιστεύω οτι ο κ. ΦΩΛΙΑΣ που έχει και τη δύναμη και τη δόξα μπορεί να βοηθήσει και μεις να δείξουμε τι αξίζουμε... ; Θα μπορούσε να διατεθούν τα λεφτά αυτά (του ηρώου) να φτιαχτεί κάπως το παληό σχολειό που έγινε ερείπιο να μην πέσει και σκοτώσει κανένα , ειναι ΝΤΡΟΠΗ μας .Το ΗΡΩΟ έπρεπε να γίνει εκεί που υπάρχει ήδη στον αύλειο χώρο της εκκλησίας ... .... ήξερα ότι θα γινόταν το ηρώο αλλά όχι εκεί και σε τέτοια έκταση και πως θα κλείσει ο χώρος της πλατείας .... τέλος πάντων τώρα είναι αργά....
ας γίνει αλλά να κάνουν και άλλες παρεμβάσεις στην εισοδο του χωριού.
Αγαπητέ ΝΙΚΟ υπάρχουν και άλλα σοβαρότερα προβλήματα ,όπως της υγείας χωριανών μας και μεις σπαταλούμε τα λεφτά ....... (υπάρχουν οικογένειες με σοβαρά προβλήματα υγείας και οικονομικές ανάγκες εκεί θα έπρεπε να συμπαρασταθούν όλοι οι φορείς του χωριού ) αυτά αξίζουν γιατί κάθε μέρα η ανθρωπιά και αγάπη χάνεται στο βωμό της ανάπτυξης........ ας αλλάξουμε ρώτα...ας γίνει στις 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ η ΑΡΧΗ....



Δημήτρης Ι. Φραγκιαδάκης"
Σφάκα, 29 Ιουλίου 2009

 

 


ΕΨΑΛΗ ΣΗΜΕΡΑ, 28 ΙΟΥΛΙΟΥ, Η ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΔΗΜΗΣΑΝΤΑ Γ. ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ ΣΤΟΝ Ι.Ν. ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

Εψάλη σήμερα, 28 Ιουλίου 2009, η εξόδιος τελετή του αγαπητού Γ. Κυριακάκη στον ενοριακό μας ναό του Τιμίου Σταυρού. Πολλές αρετές εκόσμουν τον εκλιπόντα και κυρίως η εργατικότητα, η τιμιότητα, και η αγάπη προς τους χωριανούς του.
Ο Γιώργης είχε δύο παιδιά το Μανόλη και το Γιάννη και διέμενε στη Μεσοχωριά στ' απάνω χωριό ασχολούμενος με διάφορες αγροτο-κτηνοτροφικές δραστηριότητες (χοιροτροφείο, περιστερεώνες, αιγοτροφία κλπ κλπ). Έφυγε σεμνά και αθόρυβα ύστερα από την άνιση πάλη που έδωσε ενάντια στην επάρατο νόσο.

ʼλλος ένας έφυγε! Δεν θα τονε ξαναδούμε πια να σύρνει τσ' αίγες στ' απάνω χωριό!
Πάει κι αυτός!

Αγαπητέ μας Γιώργη, θα σου ανεστορούμαστε πάντοτε!

Σφάκα, 28 Ιουλίου 2009


 

 

 

ΘΕΤΙΚΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ MIST A.E. ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ Ο ê. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΛΑΣΗΘΙΟΥ)
(εις απάντηση στα δημοσιεύματα μας -- βλέπε παρακάτω)
Η επιστολή είναι η παρακάτω και δημοσιεύται όπως μας την έστειλε


Αγαπητέ  Νίκο
Θεωρώ   ότι  δεν  θα φέρει  κανένα αποτέλεσμα  η οποιαδήποτε κίνηση  ενάντια  σε κάτι  ΘΕΤΙΚΟ  που έγινε   στο χωριό μας. Πιστεύω τώρα πρέπει να  στηριχθεί  έστω  και με αυτή   τη μορφή..

Θα σου αναφέρω ότι :  Το 1991-1993   όταν πρόεδρος της Κοινότητας Σφάκας  ήταν  ο ΣΤΑΥΡΟΣ  ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ    υπήρξε πρόταση μου για την  αναπαλαίωση του χωριού  είχαν γίνει  συζητήσεις με  τους  ιδιοκτήτες  -Κατσούλη- Γαλανάκη κ.λ.π.)  η οποία είχε γίνει αποδεκτή  απο τον πρόεδρο και  η  παραχώρηση  των σπιτών απο τους ιδιοκτήτες ως προς την χρήση  στην ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ  με την υποχρέωση  να  γίνει  ένας   οικισμός  παραδοσιακός  ,  αναπαλαίωση  όλων  των σπιτιών   και αφορούσε  ένταξη  στο πρόγραμμα LEADER  ,θα γινόταν  αυτό  που έγινε σήμερα  αλλά σε άλλη μορφή .... τόσα   χρόνια  χαμένα  δις  και το σπουδαιότερο  τα σπίτια θα ανήκαν στους  χωριανούς ιδιοκτήτες  και οχι  σε  ΑΕ ....η αντίδραση δυστυχώς  απο μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου ήταν τέτοια  όπως και σε κάθε βήμα  αναπτυξιακό  στην περιοχή   μας .. γι'΄αυτό  το χωριό μας  πάει......και πάει  και  σε λίγα χρόνια  δεν θα βλέπουμε χωριανό.... όλα  αυτά  και άλλα που σου είχα γράψει αρχικά  ...  είναι  η στεναχώρια  το βάσανο  και η αγωνία  που κρατώ μέσα μου...γι' αυτό το χωριό .....που ερημώνει   ... μπορώ να σου γράψω ονόματα αυτών που αντιδρούσαν στο κάθε  βήμα  ανάπτυξης  αλλα αυτό δέν οφελεί .... δυστυχώς  δεν οφέλησε το χωριό  .. αλλά οφέλεισε  λίγους ...(ονόματα δεν λέμε)  ... μια παραμιά  λέει  ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑ Ο ΛΑΓΟΣ του ΠΑΙΖΟΥΝΕ... τώρα   ΜΗΝ   ΨΑΧΝΕΣΤΕ    ΚΑΛΑ  ΕΚΑΝΕ  Ο ΦΩΛΙΑΣ και ο ΚΑΘΕ ΦΩΛΙΑΣ  να αγοράζει  ας μην είναι τα λεφτά του  αλλά  τα δικά μας   τα χωριά  μας  ....εμείς σε λίγα  χρόνια  δεν  θα έχουμε  σπίτι ούτε γή  έτσι που μας  πάνε  ....και φταίνε  και τα 2 μεγάλα κόμματα  αλλά τώρα  είναι χειρότερα....

    Τα χωριά  μετά  τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ   ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ  αλλα δεν ξυπνά κανείς  ανα και ΦΩΝΑΖΩ.... ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΣΤΡΟ  ΜΕΧΡΙ και τη ΜΥΡΣΙΝΗ   μπορεί να  γίνουν  πολλά  πράγματα  και ο κόσμος να μένει  στο χωριό του  οχι  να έχουμε   και  μετανάστευση εσωτερική .... κρίμα ....     Και  τι να δούμε  στη ΣΦΑΚΑ  ..το χάλι της εισόδου της..
 
Και  τι να δούμε  στη Σφάκα; ...το χάλι της εισόδου της...

 

Νίκο, χαίρομαι  και θα είμαι πρώτος στη  συνάντηση αυτή (σσ. εννοεί στις 6 Αυγούστου στο Καφενείο κ. ΣΟΛΙΔΑΚΗ αμέσως μετά την εκκλησία).... να καλεστούν   όλοι οι πρέοδροι  των  χωριών  και αν  γίνει,πρέπει  να ειπωθούν  όλα με το όνομα τους και  εγώ  θα το κάνω...
σε χαιρετώ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ι. ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α. ΛΑΣΗΘΙΟΥ

 Σφάκα, 28 Ιουλίου 2009





ΕΠΙΣΗΣ ΘΕΤΙΚΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ MIST A.E. ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ Ο Κ. ΜΑΝΟΛΗΣ Σ......
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ:
(σσ. Μανόλη, πολύ ωραία η γλώσσα του - - γραμμένη στο ιδίωμα τσ' Ανατολικής Κρήτης του οποίου κάνω κι εγώ χρήση εκειά απού μπορώ και όντε μπορώ):

Γεια και χαρά, Νίκο.
 
Πολύ καιρό εσκέφτουμναι να σου γράψω πράμα για το χωριό μας και το σαιτ ντου, αλλά όλο αναποδιές μου τυχαίνανε και δεν επρόκανα.

Το χωριό μας ερήμωσε  αντί να κάìει êéáåßò το σταυρό ντου που êÜðïéïò ήκαμε κάτι καλό και σωστό για το χωριό, που εσάξανε ένα πολύ όμορφο παραδοσιακό ξενοδοχείο στην θέση τω μαχαλάδων και των εγκατελειμένων-ετοιμόρροπων σπιτιών τσ' απάνω γειτονιάς( σε 'πιανε στενοχώρια όποτε 'πέρνας από 'κεια)   êÜèåôáé êáé ëÝåé ãéá èëßøåéò êáé îåðïýëçìá ôïõ ÷ùñéïý...

Åίντα'θελα προτείνεôå óåéò ãéá ôçí ''áíáóõãêñüôçóç ôùí åñåéðßùí ôïõ ÷ùñéïý''  áíôß íá ëÝìå ανακρίβειες και να κάνïìå "προπαγάνδα",  επειδή έχω ακούσει πολλά πράμματα από σωστούς και αμερόληπτους Σφακιανούς γατέω ένα μπράμα: το χωριό μας δεν ήκαμε χαέρι γιατί εξάνοιγε ο ένας να βγάλει τα μάτια του αλλονού και όποιος επρόκοβειε και ήκανε κάτι καλό για το χωριό μας του κάνανε πόλεμο οι κομπλεξικοί και ζηλόφθονοι (μην αναφέρω ιστορίες με μακαρίτες προέδρους αλλά και γνωστούς σφακιανούς εν ζωή), είναι πάρα πολλές αυτές οι θλιβερές ιστορίες δυστυχώς.
 
  Έχω γροικητά να λένε τα χειρώτερα για τσοι  ''Φώλιες'' και το έργο που εκάμανε, να λένε κατάρες και βρωμόλογα προς αυτούς και στο τέλος να γλύφουνε μπας κερδίσουνε κάτι κι αυτοί....γιατί τόση κακομοιριά και ζήλεια ρε γαμώ? ντροπή και αηδία.. τέτοιο χωριό θέλετε? μην απορρείτε λοιπόν γιατί ρήξανε μαύρη πέτρα τόσηνιά αθρώποι.
 Καλό είναι κάποτε να παρετήσομε τσοι ζήλιες, τα μίση, τα παλιοπολιτικά συμφέροντα και τσοι κακιτές άμα θέλομε να 'πομείνει κιαείς στο χωριό.
 
 Με βαρά καρδιά τα γράφω όλα κειανέ  αλλά με πνίγει το δίκιο.
 
 
 Μανόλης Σ.....

Σφάκα, 28 Ιουλίου 2009


 

ΝΕΕΣ ΜΑΝΤΙΝΙΑΔΕΣ από το χωριανό μας
κ. ΒΑΡΔΗ ΤΣΙΡΑΚΗ
Αν θες ν' ακούσεις κοντυλιά, τη νύχτα με φεγγάρι
το Γιαλεσάκη κάλεσε, να σύρει το δοξάρι.
 
Και βασιλιάς αν ήμουναι, στη Σφάκα θα'χα θρόνο
για να γροικώ τσοι κοντυλιές, του Γιαλεσάκη μόνο
 
Μόχλος, Μυρσίνη, Τουρλωτή, Σφάκα, Βαγιά και Λάστρο
εσείς τση Κρήτης είσαστε, το λαμπερό τζη τ' Άστρο.

Σφάκα, 28 Ιουλίου 2009



Πήρε "Φωτιά" το email μου μετά το πραγματικά ΟΥΔΕΤΕΡΟ μου δημοσίευμα της 26ης Ιουλίου για την έναρξη λειτουργίας του συγκροτήματος Φώλια. Δυστυχώς ας μου επιτραπεί αυτή η ουδετερότης για λόγους που θα σας εξηγήσω από κοντά.

Προτείνω να συναντηθούμε στο καφενείο κ. Εμμ. ΣΟΛΙΔΑΚΗ στις 6 Αυγούστου,
(κάποτε είχε και μια καλλιτεχνική επιγραφή και λεγόταν Παλλάς στις αρχές της δεκαετίας του '70, αξέχαστα χρόνια με εκέινες τις φωτογραφίες της Πόπης Αστεριάδη) μετά την εκκλησία, και συγκεκριμμένα στις 10:30 για καφέ. Θα ήταν τιμή μας να παρευρεθεί ο Ιερέας, ο Πάρεδρος και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου...

Δίνω ραντεβού από τώρα σε όλους σας
για μια επίσημη δημόσια συζήτηση επί του θέματος
καθώς και εφ'όλων των θεμάτων που ταλανίζουν το όμορφο χωριό μας.


 O κ. Κ.... είναι κι αυτός πάρα πολύ αρνητικός για την
εταιρεία MIST A.E.
(συμφερόντων οικ. Φώλια) στη Σφάκα (βλέπε παρακάτω το δημοσίευμα μας)
και μας γράφει τα παρακάτω:

ΝΙΚΟ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΩ . ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΟΥ ΕΙΔΑ  ΟΤΙ  ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΠΟΥ ΤΟ  ΧΩΡΙΟ <<ΠΡΟΟΔΕΥΕΙ>>.........
ΘΕΩΡΕΙΣ  ΚΑΙ  ΣΥ  ΝΙΚΟ  ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ  ΕΠΕΝΔΥΣΗ  ΩΣ "ΠΡΟΟΔΟ" ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ ;
ΘΕΩΡΕΙΣ  ΟΤΙ  ΤΟ  ΧΩΡΙΟ ΩΦΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ  ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ  ΤΗΣ MIST  ; ΓΡΑΦΕΙΣ    ΟΤΙ  ΕΚΕΙ  ΠΟΥ  ΗΤΑΝ ΓΑΊΔΟΥΡΙΑ , ΚΑΤΣΙΚΕΣ  ΚΑΙ ΑΛΛΑ  ΤΩΡΑ  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ  ΑΝΕΣΗ  ΓΙΑ  ΤΟΥΣ  ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ  ;
ΕΓΩ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ  ΘΛΙΒΟΜΑΙ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ  ΑΥΤΟ ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ  .
 ΤΟ  ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ  ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ  ΣΕ  ΜΙΑ  ΞΕΝΗ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ , ΑΓΝΩΣΤΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ  ΤΗ  ΓΝΩΜΗ  ΜΟΥ  Η  ΑΡΧΗ  ΤΟΥ  ΤΕΛΟΥΣ  . ΠΩΣ  ΕΙΝΑΙ  ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ  ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΤΟ  ΜΙΣΟ ΧΩΡΙΟ , ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΠΕΤΡΑ  ΠΙΣΩ  ΤΟΥΣ ΤΟΣΟΙ  ΧΩΡΙΑΝΟΙ , ΝΑ ΣΒΗΝΟΥΝ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΜΥΑΛΟ  ΤΟΥΣ  ΤΟΝ  ΤΟΠΟ ΠΟΥ  ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ , ΝΑ  ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ  ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ  ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ  ΤΟΥΣ  ΠΟΥ  ΚΟΥΒΑΛΟΥΣΑΝ ΜΕ  ΤΑ  ΓΑΙΔΟΥΡΑΚΙΑ   ΤΙΣ  ΠΕΤΡΕΣ  ΚΑΙ  ΤΟ  ΧΩΜΑ  ΓΙΑ  ΤΑ  ΔΩΜΑΤΑ , ΚΑΙ ΤΑ  ΔΟΚΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ  ΣΤΕΓΑΣΟΥΝ  ΤΗ  ΦΑΜΙΛΙΑ  ΤΟΥΣ   ΣΤΑ  ΔΥΣΚΟΛΑ  ΧΡΟΝΙΑ ;
ΑΝ  ΛΟΙΠΟΝ  ΞΕΝΟΙ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ  ΔΙΕΘΕΣΑΝ   ΣΤΟ  ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ  ΤΟΣΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ  ΠΟΣΑ  ΚΑΙ  ΒΛΈΠΟΥΝ ΜΕ  ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ  ΤΟ  ΜΕΛΛΟΝ  ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ  ΣΙΓΑ  ΣΙΓΑ  ΤΑ  ΓΕΙΤΝΙΑΖΟΝΤΑ  ΚΤΙΡΙΑ   ,ΓΙΑΤΙ  ΟΙ  ΧΩΡΙΑΝΟΙ  ΜΑΣ ΠΟΥ  ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ  ΣΕ ΚΑΘΕ  ΜΕΡΟΣ  ΤΗΣ  ΕΛΛΆΔΑΣ  , ΠΟΥ ΚΤΙΖΟΥΝ ΕΞΟΧΙΚΑ  ΚΑΙ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ  ,ΔΕ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ  ΝΑ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΟΥΝ  ΤΟ  ΣΠΙΤΑΚΙ  ΤΩΝ  ΓΟΝΙΩΝ  ΤΟΥΣ    ΓΙΑ  ΝΑ  ΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΥ  ΚΑΠΟΥ ΝΑ  ΤΟΥΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ  ΕΚΕΙ  ΠΟΥ  ΚΕΙΤΟΝΤΑΙ   ΓΙΑΥΤΑ  ΤΑ  ΛΙΓΑ  ΕΣΤΩ  ΠΟΥ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ  ;
ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ  ΑΛΗΘΕΙΑ  ΟΤΙ  ΑΝ ΖΟΥΣΑΝ  ΟΙ  ΠΑΛΙΟΙ ΧΩΡΙΑΝΟΙ  ΜΑΣ  ΘΑ  ΚΑΜΑΡΩΝΑΝ  ΓΙΑΥΤΟ  ΤΟ  ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ; ΘΑ  ΛΕΓΑΝΕ  ΜΠΡΑΒΟ  ΜΩΡΕ  ΠΑΙΔΙΑ ,  ΞΕΠΟΥΛΗΣΤΕ  ΤΑ  ΟΛΑ , ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΑΤΗΣΕΤΕ  ΣΤΟ  ΧΩΡΙΟ , .ΑΦΗΣΤΕ  ΤΟ ,   ΝΑ  ΤΟ  ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΟΙ  ΞΕΝΟΙ  ΝΑ  ΤΟΥ  ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ  ΝΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ  ΟΠΩΣ  ΑΥΤΟΙ  ΘΕΛΟΥΝ , ΝΑ  ΚΑΘΙΕΡΩΣΟΥΝ   ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ  ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ , ΔΙΚΕΣ  ΤΟΥΣ  ΓΙΟΡΤΕΣ ΔΙΚΑ  ΤΟΥΣ  ΕΘΙΜΑ .
ΔΕ  ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ  ΧΑΙΡΟΝΤΑΝ  ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ  ΑΥΤΗΝ  ΤΗΝ  ΑΛΛΟΙΩΣΗ  ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ  ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΘΛΙΒΟΝΤΑΝ  ΚΙ ΑΥΤΟΙ  ΓΙΑΥΤΟ  ΠΟΥ  ΣΗΜΕΡΑ  ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ  ΣΤΟ  ΧΩΡΙΟ .
ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ  ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ   ΚΑΙ  ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΝ  ΣΑΥΤΉΝ  ΤΗΝ ΝΕΑ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ  ΟΤΙ  ΗΤΑΝ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ  ΛΥΣΗ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ  ΤΩΝ ΕΡΕΙΠΩΝ  ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ  .
ΑΓΑΠΗΤΕ  ΝΙΚΟ .ΣΕ  ΛΙΓΟ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ  ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΝ ΟΙ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ  ΩΣ  ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ  ΣΑΣ ΚΑΙ  ΝΑ  ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ  ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΥΡΓΟ ΓΙΑ  ΝΑ  ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ   ΩΣ  ΜΝΗΜΕΙΟ  . ΠΩΣ  ΘΑ  ΤΟ  ΒΛΕΠΕΣ  ;
 
 ΣΕ  ΧΑΙΡΕΤΩ  ΚΑΙ  ΕΛΠΙΖΩ ΑΝ ΕΡΘΕΙΣ  ΣΤΟ  ΧΩΡΙΟ  ΝΑ  ΤΑ  ΠΟΥΜΕ  ΑΠΟ  ΚΟΝΤΑ  .

Σφάκα, 27 Ιουλίου 2009




Ο κ. Νίκος Φαρσάρης, καθ.ΤΕΙ Κρήτης και τακτικός αναγνώστης μας
είναι επίσης πολύ αρνητικός για την εταιρεία MIST A.E.
(συμφερόντων οικ. Φώλια) στη Σφάκα

Λέει λοιπόν:   Διαβαζω τώρα κι απορώ (σσ. εννοεί το ακόλουθο δημοσίευμα μας)
και κάνω το σταυρό μου..

εννοώ αυτό
Για καλό το λεμε;;;



Απάντηση μας:  Αγαπητέ Νίκο, όπως είδες εγώ απλά ξερά αποτύπωσα την είδηση σαν είδηση και δεν έκαμα κανένα σχόλιο. Νίκος Μαστοράκης

Σφάκα, 27 Ιουλίου 2009


Εγκαινιάστηκε, χτες Σάββατο 25 Ιουλίου, το συγκρότημα των τουριστικών κατοικιών της εταρείας MIST Α.Ε. (συμφερόντων οικογενείας Χ. Φώλια (υπ. ανάπτυξης)) στο απάνω χωριό Σφάκας.  Εκτός από τη Σφάκα, σε άλλα 5 χωριά, στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας, έχουν τεθεί προς πώληση μέχρι σήμερα 19 παραδοσιακές και μοντέρνες κατοικίες, την κατασκευή των οποίων είχε αναλάβει αποκλειστικά η εταιρεία της οικογένειας Φώλια, καθώς η σύζυγός του είναι αρχιτέκτων. Μόνο η αξία των ακινήτων της Σητείας, με βάση τις τιμές που έχουν ορίσει στο site της εταιρείας, φτάνει τα 3.235.000 ευρώ. Οι κατοικίες, όπως λέει η κυρία Μαρία Φώλια, αγοράστηκαν από την οικογένειά της με σκοπό να ανακαινιστούν ολοκληρωτικά, διατηρώντας ωστόσο τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Απώτερος σκοπός της εταιρείας τους, όπως εξήγησε, είναι η προσέλκυση πελατών, κυρίως από το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν επισκεφτεί στο παρελθόν την Ελλάδα (... διάβαζε εδώ "ΣΦΑΚΑ - ΜΟΧΛΟΣ") και έχουν μαγευτεί από τις ομορφιές της, βιώνοντας την εμπειρία του παραδοσιακού τρόπου ζωής. «Αυτό ακριβώς προσφέρουμε σε όποιον μας εμπιστευτεί. Πλήρως ανακαινισμένες και επιπλωμένες κατοικίες, που προσφέρουν όλες τις ανέσεις, διατηρώντας παράλληλα την παράδοση», σημείωσε, εξηγώντας ταυτόχρονα τους λόγους για τους οποίους θέλησε να ασχοληθεί με το real estate. «Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να δίνεις ζωή σε ένα άψυχο αντικείμενο που μαράζωνε στο πέρασμα των χρόνων, βοηθώντας παράλληλα το χωριό να αποκτήσει τη χαμένη του ζωντάνια».
Σφάκα, 26 Ιουλίου 2009


Φωτογραφικό Λεύκωμα 


Σφάκα, 21 Ιουλίου 2009






ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠOΛΙΤΟΥ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ, κ.κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ! ΑΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΜΑΣ, του ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ
ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ!

βλέπε σχετικά και αυτό
ΘΕΟΣ ΟΠΟΥ ΒΟΥΛΕΤΑΙ ΝΙΚΑΤΑΙ ΦΥΣΕΩΣ ΤΑΞΙΣ
Η εικόνα ενός αγγέλου να κατεβαίνει από τον ουρανό, να επισκέπτεται το σπίτι ενός ετοιμοθάνατου ... (Μας το έστειλε ο Καθηγητής της Σχολής Ικάρων κ. Α. Ανδρεάτος). Η εικόνα ενός αγγέλου να κατεβαίνει από τον ουρανό, να επισκέπτεται το σπίτι ενός ετοιμοθάνατου, να παίρνει την ψυχή του και να εγκαταλείπουν μαζί τα εγκόσμια είναι μια εικόνα που μέχρι χθες συναντούσαμε σε εκκλησιαστικά κείμενα, αλλά από σήμερα βλέπουμε και σε βίντεο που προκαλεί σοκ και δέος σε όποιον το παρακολουθεί.



Αναφερόμαστε σ' ένα περίεργο και συγχρόνως ανερμήνευτο και αξιοθαύμαστο γεγονός που συνέβη στο Βελιγράδι και έχει αποτυπωθεί σε βίντεο.
Κυκλοφορεί μέσα από το Διαδίκτυο, έχει κάνει μεγάλη εντύπωση σε όσους το βλέπουν και φυσικά προκαλεί σοκ. Κάποιος Σέρβος πολίτης την ώρα που ο ήλιος δύει, μαγεμένος από την όμορφη εικόνα των χρωμάτων, καταγράφει το δειλινό με την κάμερα που έχει το κινητό του τηλέφωνο.
Αθελά του καταγράφει το θάνατο ενός συνανθρώπου του. Τι έχει συμβεί;
Στο βίντεο-μυστήριο έχει καταγράψει τις σκιές ενός αγγέλου κι ενός ανθρώπου που μόλις παρέδωσε την ψυχή του! Το σχετικό βίντεο δείχνει καθαρά τον άγγελο να κατεβαίνει από τον ουρανό, να εισέρχεται σε μια πολυκατοικία από τη στέγη της και σε δευτερόλεπτα να αρχίζει πάλι να ανεβαίνει, να φθάνει στην οροφή, να εξέρχεται και να ανέρχεται προς τον ουρανό. Μόνο που στην έξοδο ή καλύτερα στην άνοδο οι φωτεινές σκιές που έχουν καταγραφεί είναι δύο! Όλο περιέργεια ο Σέρβος πολίτης επισκέφθηκε την πολυκατοικία για να πληροφορηθεί τι είχε συμβεί και έκπληκτος έμαθε ότι πριν από λίγο ένας άνθρωπος εκεί μέσα είχε πεθάνει!  Δύο είναι οι ερμηνείες:
Η πρώτη είναι απλή και έχει να κάνει με τα παιχνίδια του φωτογραφικού φακού. Μια αντανάκλαση του φωτός είναι πιθανό να δημιουργήσει την εντύπωση του αγγέλου-ψυχοβγάλτη που φεύγει με την ψυχή στα χέρια του. Κάτι ανάλογο συμβαίνει, όπως πολλοί ισχυρίζονται, με τις εικόνες των ΑΤΙΑ (Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα) που έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο και δεν είναι τίποτε άλλο παρά αντανακλάσεις ή μοντάζ.

Τη δεύτερη ερμηνεία ασπάζεται ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος και φιλοξένησε το βίντεο στο διαδικτυακό ημερολόγιό του: «Τα μεγαλεία του Θεού μόνον απλοϊκές ψυχές μπορούν να τα αποδεχθούν», αναφέρει ο σεβασμιότατος και συνεχίζει: «Ο Πανοικτίρμων και Φιλάνθρωπος Θεός σε κάθε εποχή και με πολλούς κάθε φορά τρόπους αποκαλύπτει κάτι από το μεγαλείο του, ώστε οι "καθαροί τη καρδία" να ωφελούνται. Δηλαδή, να βεβαιώνουν την πίστη τους και να υποτάσσ
oνται με μεγαλύτερη προθυμία στον Ουράνιο Πατέρα μας. Εννοούμε εδώ τα θαύματα ή τα θαυμαστά γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν και παραμένουν ασύλληπτα στην ανθρώπινη σκέψη. Κάποτε ο Θεός έδωσε στον Μωυσή την εντολή να βγάλει τα παπούτσια του και ανυπόδητος να προχωρήσει για να πλησιάσει την "φλεγομένη και μη κατακαιομένη βάτο", που ήταν μια προτύπωση της Θεοτόκου.
Κι εμείς, για να πλησιάσουμε ένα θαύμα ή ένα θαυμαστό γεγονός πρέπει να βγάλουμε τα παπούτσια της λογικής και έπειτα να προχωρήσουμε... Τότε και μόνον τότε θα γίνουμε θεατές και μέτοχοι του θαύματος».
Και ο κ. Αμβρόσιος στο σημείωμά του καταλήγει: «"Ως εμεγαλύνθη τα έργα Σου, Κύριε!" Οσοι πιστοί, λοιπόν, προσέλθετε. Παίξτε το video και δοξάσατε μαζί μας το όνομα του Κυρίου».



Σφάκα, 19 Ιουλίου 2009


ΓΛΥΚΕΣ ΣΗΤΕΙΑΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ 
Από τη Σητεία στις αγορές της Ευρώπης. Ο φίλος και αναγνώστης μας, ο γνωστός επιχειρηματίας ’λκης Καλαμπόκης λαμβάνει νέες διακρίσεις. ’Aλκη, γερά, φέτος να πάρουμε όλες τις διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Περισσότερα εδώ ....


Σφάκα, 18 Ιουλίου 2009


 

 


"ΣΕΡΓΙΑΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ"
Ο συνάδελφος, Τακτικός Καθηγητής της Σχολής Ικάρων ο κ. Αντώνης Ανδρεάτος ενετόπισε ορισμένα τυπογραφικά λάθη στη σελίδα μας. Σκέφτομαι τώρα τι τραγούδι να του αφιερώσω.
Α! για μια στιγμή! ο αδελφός του, ο γνωστός σε όλους μας και πολύ αγαπητός καλλιτέχνης, áíÜ ôï ðáíåëëÞíéï, Γεράσιμος Ανδρεάτος συνεργάζεται και είναι πολύ φίλος με το Βασίλη Σκουλά.
Τι θα έλεγες λοιπόν, Αντώνη μου, για μια από τις πιο "κλασσικές" επιτυχίες του Σκουλά των αρχών της δεκαετίας του '80,
το Σεργιάνισμα στην Κρήτη ή όπως το ξέρουμε οι περισσότεροι "Μαδάρες μου Χανιώτικες"


Αφιερωμένο εξαιρετικά στον κ. Αντώνη Ανδρεάτο, με πολύ εκτίμηση!





"ΣΤΕΙΑΚΕΣ ΚΟΝΤΥΛΙΕΣ ΤΟΥ "Ρε" ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ"





"NΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ..." (Δερμιτζογιάννης)


Κι ενώ ο Νίκος Φαρσάρης, καθ. ΤΕΙ Κρήτης απαντά στον κ. Πουντουράκη, (βλέπε παρακάτω), εμείς μέσα στο καύσωνα του θέρους ας ακούσομε τον αείμνηστο Δερμιτζογιάννη να μας τραγουδεί για καυτά σόρτς και κοντές φούστες (άχι και ν'α ζε και σήμερο ο μακαριστός Δερμιτζογάννης), άλλωστε κι αυτό ελεύθερη διακίνηση ιδεών είναι. Αφιερωμένο στο Νίκο Φαρσάρη, εξ οροπεδίου Λασηθίου ορμώμενο, τακτικότατο αναγνώστη του σάιτ μας


Λέει λοιπόν o Νίκος Φαρσάρης:
<< Αξιότιμε κε Πουντουράκη, Διάβασα με αρκετή προσοχή το άρθρο σας (βλέπε παρακάτω),  κι όχι μόνο συμφωνώ! Συμφωνώ κι επαυξάνω! Είντα να πώ που σχεδόν τα ίδια λέμε με τα παλληκάρια μας στο ΤΕΙ Κρήτης. Εκτιμώ ειλικρινά τη θεση σας. Συμφωνώ κι επαυξάνω! Κατά τη δική μου γνώμη το άσυλο δεν είναι "άσυλο ανιάτων" - όπως θέλουν να το παρουσιάσουν μερικοί ούτε "άσυλο εγκληματιών"  όπως θέλουν άλλοι. Εχει το λόγο του ώς θεσμός Δημοκρατίας κι Ελεύθερης Διακίνησης Ιδεών. Δηλαδή, Αξία; Ανεκτίμητη; Λάθος! ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ! Νίκος Φαρσάρης >>


"ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΤΡΥΓΩΝΙΩΝ" (Δερμιτζογιάννης)


Αφιερωμένο στο Πτέραρχο Γιάννη Καπετανάκη (επειδή του αρέσουν πολύ τα ...τρυγώνια)
που παραθερίζει στο Μόχλος στο ξενοδοχείο

του "Παυλή τσ' Αντιγόνης" και που επικοινωνεί τακτικά μαζί μας.



ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ Ε.Μ.Π.

κ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΟΥΝΤΟΥΡΑΚΗ
για το Πανεπιστημιακό Άσυλο


Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ... (αναδημοσίευση από "ΤΑ ΝΕΑ").

Ο κ. Ι. Πουντουράκης, φέρει την καταγωγή από το χωριό "Λέντας, ο" του Νομού Ηρακλείου.
Είναι Καθηγητής Τηλεπικοινωνιών στο ΕΜΠ
(και φυσικά λάτρης του Καζαντζάκη, της καλής παρέας και της Κρητικής Μουσικής)
Είναι τακτικός αναγνώστης του σάιτ μας.
Όταν βλέπουμε κι εμείς τα προβλήματα της (Ανώτατης) Παιδείας νομίζουμε ότι είναι καλλίτερα:
να πάμε να χτίσομε φωλιά σ' ενός "πλατάνου ξώκλαδο"

"Σ' ενούς πλατάνου ξώκλαδο (Αλέκος Πολυχρονάκης)".
Αφιερωμένο εξαιρετικά στον κ. Γιάννη Πουντουράκη ....


Εν Σφάκα, τη 10η Ιουλίου ,βθ'  (2009)

Βλέπε και παλιότερο  άρθρο του κ. Πουντουράκη εδώ
"Η ΤΥΦΛΗ ΒΙΑ ΔΙΧΑΖΕΙ, και ως απάντηση στην κρατική βία, αποπροσανατολίζει" (κάντε κλικ εδώ).





ΑΝΕΓΕΡΣΙΣ ΗΡΩΟΥ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΑΝΔΡΟΝ ΣΦΑΚΑΝ
(με απόφαση του Πολιτιστικού Συλλόγου)

"ότι κείνται της Πατρίδος και Πίστεως ρήμασι πειθόμενοι"

Το χωριό μας από τα χρόνια των Κρητικών Επαναστάσεων μέχρι τα τελευταία χρόνια της Κατοχής και της Εθνικής Αντιστάσεως δεν έπαψε να ποτίζει με βαρύ φόρο αίματος το δέντρο της Λευτεριάς.

Αμέτρητοι Σφακιανοί, Αξιωματικοί, Έφεδροι, Οπλίτες και απλοί Πολίτες ακόμα βροντοφώναξαν το "Χαίρε ω! Χαίρε Λευτεριά" μπροστά στο γιαταγάνι των Οθωμανών, μπροστά στα πολυβόλα του Κεμάλ στην ένδοξη και αδικοχαμένη Μικρασία μας και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα των Ναζί.

Ναι! Η Σφάκα μας, το αγαπημένο μας χωριό, η ηρωϊκή μικρή αυτή "εύανδρος χώρα" έστειλε τους μικρούς και μεγάλους, ανώνυμους ήρωες της στο Πάνθεον της Ελληνικής Ιστορίας.

Από το Μπιζάνι μέχρι το Δορύλαιο (= Εσκί Σεχίρ) και από την Κύπρο μέχρι την Κορυτσά,
(δεν είναι σχήματα λόγου, αλλά ΑΛΗΘΕΙΑ)
τα "ιερά λείψανα" των χωριανών μας κείτονται ακόμα και σήμερα αλειτούργητα, αθρήνητα, χωρίς
τον πρέποντα της Δόξης Στέφανον.

Γιατί ποιά Δόξα ύμνησε ποτέ τους νεκρούς των αδικαίωτων αγώνων της Κύπρου, της Βορείου Ηπείρου, της Ανατολικής Θράκης και προπάντων της Μικράς Ασίας;

Αδελφοί μας, Πατέρες μας, Θείοι μας, Παππούδες και Προπαππούδες μας,
εσείς που κοιμάστε σήμερον τον αιώνιον ύπνον,
άγνωστοι και ακαταχώρητοι στις δέλτους της Ελληνικής ιστορίας, δεν είσθε Νεκροί.

Είσθε ζωντανοί δάσκαλοι μας, εμάς που ζούμε μια ζωή
γεμάτη ανέσεις και τρυφή

Το παράδειγμα σας και η Θυσία σας είναι φάρος που οδηγεί την εθνική ζωή μας μέσα
στη σημερινή ισοπέδωση του μηδενισμού και του διεθνισμού

Ο Σύλλογος μας πρόκεται να ανεγείρει ΠΕΡΙΚΑΛΛΕΣ ΗΡΩΟΝ ΔΟΞΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ προς εσάς,
Ω! Αθάνατοι! στην πλατεία του Χωριού
(Μέχρι τώρα υπήρχε μόνο το Ηρώον στον περίβολο της Εκκλησίας)

Εύγε ! στον Σύλλογο και στον Πρόεδρο του κ. Ι. Ν. Φραγκιαδάκη!

Νίκος Ε. Μαστοράκης


ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ, ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ,
ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΙΝ του ΩΡΑΙΟΥ
ΑΥΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
καταθέτοντες τις εισφορές μας στο Λογαριασμό του Συλλόγου στην
Εθνική Τράπεζα
466-29612105


"ότι κείνται της Πατρίδος και Πίστεως ρήμασι πειθόμενοι"

Εν Σφάκα, τη 4η Ιουλίου ,βθ'  (2009)





ΣΗΜΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΗ-ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΤΟΥ ΚΛΗΔΩΝΟΥ
ΚΑΙ ΒΓΑΛΑΜΕ ΤΟΝ ΤΥΧΕΡΟ "MHΛΟ" ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΗΝΙ:
Να λοιπόν τι μας έβγαλε ο κλήδωνας:
<<Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ
ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΣΤΗ ΠΑΝΩ ΠΙΣΚΟΠΗ>>

Δυστυχώς δεν μας βρίσκει σύμφωνους αυτή η απόφαση των ιθυνόντων και καλούμε την πολιτεία να επανεξετάσει την απόφαση αυτή διότι μάλλον είναι λανθασμένη ειδικά σε μια εποχή που ο τόπος μας μαστίζεται από βία, λαθρομετανάστες κλπ κλπ

Εν Σφάκα, τη 24η Ιουνίου ,βθ'  (2009)



EIKONEΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΛΛΟΥ (ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΜΕΤΖΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΛΩΤΗ)

Είναι εικόνες από αυτές που δεν προβάλλει η τηλεόραση, ούτε
 οι εφημερίδες και τα φυλλάδια της υποκουλτούρας στα περίπτερα
Κι όμως είναι εικόνες ΕΛΛΑΔΑΣ και ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
κάντε κλικ:
http://www.phys.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/iwshf/flags03.jpg

http://www.phys.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/iwshf/flags02.jpg

http://www.phys.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/iwshf/flags01.jpg


Καθηγητά και Στρατηγέ π. Ιωσήφ Αγιορείτα, πρέσβευε δια των προσευχών σου υπέρ ημών των αμαρτωλών

Περισσότερα εδώ: http://www.phys.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/iwshf/index.htm

Εν Σφάκα, τη 18η Ιουνίου ,βθ'  (2009)






ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΜΕΤΖΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΛΩΤΗ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!
"Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ"

ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ, κ. ΙΩΑΝΝΗ Ι. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ
ΟΠΟΥ ΕΠΙΔΙΔΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ

Ο Πρωτοετής Ναυτικός Δόκιμος στη φωτογραφία είναι ο Ιωσήφ Μετζάκης (εκ Τουρλωτής, γιος του Νεκτάριου)
Εν Σφάκα, τη 16η Ιουνίου ,βθ'  (2009)




(AΠOKΛEIΣTIKO
ΜΗΝΥΜΑ κ. Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΛΑΣΗΘΙΟΥ
ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤH ΣΦΑΚΑ και το SFAKA.WSEAS.ORG
)


Αγαπητοί Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,
του Δημοτικού Διαμερίσματος Σφάκας....
περισσότερα εδώ ως ΗΤML
ή
περισσότερα εδώ ως αρχείο word

και καταλήγει περισσότερα εδώ ως ΗΤML  ή  .......βλέπε εδώ

Για την Περιφέρεια που δικαιούται να προοδεύσει,

για το Λασίθι και την Σφάκα που αξίζουν να πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη. Για το Λασίθι και την Σφάκα που δικαιούνται να αξιώνουν διεξόδους και προοπτικές για τους νέους και τις νέες τους.

Για τον τόπο που αγαπάμε, για τη ποιότητα ζωής που αξίζουμε, για ένα καλύτερο μέλλον δικό μας και των παιδιών μας.

 

Ευχαριστώ και πάλι για την συμμετοχή, τον αγώνα και την εμπιστοσύνη σας.

Μαζί για την επόμενη Μεγάλη νίκη.

 

                                    Μιχάλης Καρχιμάκης

Εν Σφάκα, τη 3η Ιουνίου ,βθ'  (2009)                                         Βουλευτής Λασιθίου


περισσότερα εδώ ως ΗΤML


ή

περισσότερα εδώ ως αρχείο word





εστάλη με email, προσωπικά και αποκλειστικά, στο Νίκο Μαστοράκη
στις 15 Ιουνίου 2009 για να αναρτηθεί στο σάιτ μας.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Υπενθυμίζουμε ότι το σάιτ μας φιλοεξενεί ισότιμα όλες τις απόψεις
(στο παρελθόν είχαμε φιλονήσει άρθρα για τον Υφυπουργόυ κ. Πλακιωτάκη, ΝΔ)
και επίσης πολιτκές θέσεις
δεν απηχούν και δεν απεικονίζουν επ'ουδενί την άποψη της Σύνταξης του σάιτ.


 




Εν Σφάκα, τη 3η Ιουνίου ,βθ'  (2009)
περισσότερα εδώ


ΠΕΡΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ; Άκου τι γράφουν!
Η Ενέργεια είναι η Μηδενική Θρησκεία? http://dominore.blogspot.com/ 
Τι είναι τελικά ΘΡΗΣΚΕΙΑ?
http://dominore.blogspot.com/2009/06/energy-is-zeroth-religion-by-prof.html

"Για να προσδιορίσουμε τι είναι Θρησκεία πρέπει να πούμε τι είναι πρώτα ΕΝΕΡΓΕΙΑ"

Ενέργειας, ως το «παίγνιο κατασκευών» όλων των υλικών και του χώρου ύπαρξη, και ως η αιτία για όλα τα (εκ νέου) στις δημιουργίες του χρόνου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μεταφορικά τις πιο βασικές "ΜΗΔΕΝΙΚΗ Θρησκεία», με κάθε σεβασμό προς την "Πρώτη Θρησκεία , "ο τρόπος με τον οποίο η μηδενική αιτία νόμου της θερμικής ισορροπίας είναι πιο βασική από τις μεγαλειώδεις.

Εν Σφάκα, τη 3η Ιουνίου ,βθ'  (2009)





ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Γράφει ο Νίκος Φαρσάρης στο
 http://panellinio.blogspot.com :

http://panellinio.blogspot.com/2009/06/50-1991-2-60-2001-2-1.html

Ξεσκονίζοντας τα συρτάρια μου ,κοίτα να δείς είντα βρήκα στα 50 χρόνια της Μαχης της Κρητης. (1991) ΄ένας 2ετης του ΑΠΘ εγραφε:
Ητανε Μαης του σαράντα-ένα
έγιναν μαύροι τση Κρήτης οι ουρανοι.
Και με αλεξίπτωτα από αεροπλάνα
κατέβηκαν στην Κρήτη οι Γερμανοί

Ειχαν στρατιώτες επίλεκτους χιλιάδες
κι από το Χίτλερ μια διαταγή
Μέσα σε δυο - μέσα σε τρείς ημέρες
να πάρουνε της Κρήτης το νησι.

Δε λογαριάσαν όμως το λαό μας
που ζει μονάχα για τη λευτεριά!
και ηρωικά πολέμησε στην Κρήτη
για να γυρίσει πάλι η ξαστεριά!

Νίκος Φαρσάρης. ... http://panellinio.blogspot.com/2009/06/50-1991-2-60-2001-2-1.html

Εν Σφάκα, τη 3η Ιουνίου ,βθ'  (2009)

Mε 4 χορδές κι ένα δοξάρι
Μετά την Παπαρίζου, άλλος ένας καλλιτέχνης λαμβάνει το πρώτο βραβείο της Eurovision με το ...δοξάρι του! Το τραγούδι είναι σχετικά εύκολο και μεταφέρεται εύκολα ακόμα και στην Κρητική Λύρα, αρκεί να υπάρχει στην ορχήστρα κι ένα αρμόνιο ή ένα ακκορντεόν για τη συνοδεία. Άξια λοιπόν ο Αλεξαντρής (Alexander Rybak) πήρε το πρώτο βραβείο. Ευχόμαστε καλή καρριέρα Αλέξαντρε και πάντα να παίρνεις βραβεία με κοντυλιές τέτοιου είδους

Να και το τραγούδι με τα λόγια και τις συγχορδίες (ακκοπανιαμέντα του)
Am    F    G    F  Em  Am
Am    F    G    F  Em  Am


Am                    Dm
Years ago, when I was younger
  F                    Em
I kinda liked a girl I knew
Am                       Dm
She was mine and we were sweethearts
F                            Em
That was then but then it's true


Am                 Dm         F              Em
I'm in love with a fairytale, even though it hurts
       Am                Dm
'Cause I don't care if I lose my mind
F           Em
I'm already cursed


Am    F    G    F  Em  Am
Am    F    G    F  Em  Am


Am                   Dm
Every day we start a fighting
F                      Em
Every night we fell in love
Am                        Dm
No one else could make me sadder
    F                         Em
But no one else could lift me high above


Am                       Dm
I don't know, what I was doing
     G                  E
When suddenly, we fell apart
Am                   Dm
Now a days, I cannot find her
    F                      Em
But when I do, we'll get a brand new start


Am                 Dm         F              Em    
I'm in love with a fairytale, even though it hurts
       Am                 Dm           
'Cause I don't care, if I lose my mind
F           Em
I'm already cursed


Am    F    G    F  Em  Am
Am    F    G    F  Em  Am


             Am   Dm   F              Em
She's a fairytale yeah even though it hurts
       Am                 Dm
'Cause I don't care, if I lose my mïnd
F           Em
I'm already cursed

Am    F    G    F  Em  Am
 

Εν Σφάκα, τη 24η Μαΐου ,βθ'  (2009)

Eυαισθητοποιηθείτε...

Διαβάστε άρθρο της χωριανής μας Δέσποινας Κουρουπάκη, η οποία δραστηριοποιείται σε πολλά θέματα που αφορούν την κοινωνία, τα κοινά κλπ για τη διάσωση του Σαρωνικού:

http://panellinio.blogspot.com/2009/05/blog-post_953.html

http://panellinio.blogspot.com/
 

Εν Σφάκα, τη 23η Μαΐου ,βθ'  (2009)

 


Ευρω-γιδοβοσκοί!
Όπως το πήραμε από το Μανούσο το δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη:

" Βραδυά Γιουροβίζον, απόψε 16 Μαΐου, ε; 

'Ο,τι θέλετε παιδιά! Δε
λέμε όχι!
Εγώ προτείνω να δείτε εμένα, το Μανουσο τον αιγο-βοσκό και όχι τους ευρω-αιγο-βοσκούς
 http://www.youtube.com/watch?v=lKhpeLcnlsg&NR=1
Άντε και καλή επιτυχία στο Σάκη σας!

 Όλη κάτω στη Σφάκα στις ΕΥΡΩ-ΕΚΛΟΓΕΣ να δούμε είντα ... ευρωγιδοβοσκούς δε πέψομε στο Μεγάλο Μητάτο τω Βρυξελλώ τη Κυριακή 7 Ιουνίου (τσ'Αγιάς Τριάδας την ημέρα που τηνε ξαργιούμε και μεις οι βοσκοί)! Από τη Σφάκα με ... Αγάπη
Ο Μανούσος!  "

Εν Σφάκα, τη 16η Μαΐου ,βθ'  (2009)

 

Κυκλοφόρησε το περιοδικό «Κοντυλιές» τεύχος 18 με ΑΦΙΕΡΩΜΑ στη ΣΦΑΚΑ
Η Ιστορία του χωριού μας στους μεσαιωνικούς και νεώτερους χρόνους (υπό Νικ. Ε. Μαστοράκη) και άλλα πολλά http://www.kontilies.gr/Page.aspx?lang=gr&newsID=90  Σπεύσατε στα περίπτερα (κυκλοφορεί σε όλη την Κρήτη και στα κεντρικά περίπτερα των Αθηνών) ή ζητήστε το από τον εκδότη πριν εξαντληθεί. Η έδρα του Περιοδικού  βρίσκεται στην οδό: Μυκηνών 23 Τ.Κ: 13562 Άγιοι Ανάργυροι, Αθήνα. Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 - 25 19 600 & 694 71 58 640
Fax: 210 - 25 19 600 Email: kontilies@yahoo.gr . Καλόν είναι να γραφτούμε και συνδρομητές στο έγκριτο αυτό περιοδικό στηρίζοντας τον κ. Κατσούγκρη και την εξαίρετη προσπάθεια που κάνει για την κρητική μας μουσική. Στο τεύχος 18 θα μάθουμε λοιπόν
π.χ. γιατί γλίτωσαν οι Τούρκοι το ολοκαύτωμα

τους



από τους Ρωμιούς (Έλληνες) της Σφάκας στην επανάσταση του 1896; Ποιός



μεσολάβησε; Τι ήταν ακριβώς ο Πύργος στο Πάνω χωριό; Ποιά Σφακιανή

οικογένεια



έχτισε την εκκλησία στο κάτω χωριό το 17ο αιώνα; Πότε εκκενώθηκε το

Παλιό Χωριό;



Ποιοί προεστοί της Σφάκας συνεργάστηκαν με το Βενιζέλο στην επανάσταση

του



Θερίσσου; Πως οι Σφακιανοί ήταν πρωτοπόροι στις Κρητικές Επαναστάσεις;

Γιατί ο



Γεννάδιος Συλλιγνάκης είναι ιστορικό πρόσωπο με τεράστια εθνική

ακτινοβολία
;



και άλλα πολλά!

Εν Σφάκα, τη 14η Μαΐου ,βθ'  (2009)



Βρέθηκε; αλήθεια;

 Η χωριανή μας Κατερίνα η Μιχελάκη μας έστειλε:
"Ο γιατρός Ευάγγελος Μιχελάκης καρδιολόγος στην Αλμπέρτα του Καναδά ανακάλυψε ότι η χορήγηση της ουσίας DCA σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο βοηθά δραστικά στην υποχώρηση της ασθένειας!! Μάλιστα σε ορισμένες μορφές καρκίνου όπως του πνέυμονα, του στήθους και του εγκεφάλου επιτεύχθηκε συρρίκνωση των καρκινικών όγκων πάνω από 70%!!!
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ!
http://www.youtube.com/watch?v=0qiY93khAYI
  "
Ερώτηση από εμάς: Έχει σχέση ο απ' ό,τι φαίνεται διακεκριμμένος αυτός επιστήμονας με το χωριό μας; Φέρει την καταγωγή του από τη Σφάκα; Αν ναί να του κάνουμε τα εισιτήρια και να τον φέρουμε στο χωριό για μια διάλεξη!
Εν Σφάκα, τη 13η Μαΐου ,βθ'  (2009)


Οι ζωγράφοι μας να συμμετάσχουν!
Στο χωριό μας, τη ΣΦΑΚΑ, έχουμε αρκετά άτομα που ασχολούνται με τη ζωγραφική (Σολιδάκης, Συντυχάκης κλπ) νομίζω ότι τους ενδιαφέρει η παρακάτω πρόσκληση η οποία μας εστάλη από τον υπεύθυνο του διαγωνισμού κ. Κ. Βενιανάκη

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Χαρκίων, με την οικονομική στήριξη του Δήμου Αρκαδίου και την οργανωτική βοήθεια των Εκδόσεων Όμορφος Κόσμος, προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό: Εικαστικών τεχνών ( Ζ Ω Γ Ρ Α Φ Ι Κ Η )
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν άτομα όλων των ηλικιών ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής και διαμονής τους.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ:


Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι ελεύθερη. Εργα τους μπορούν να στείλουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες, χωρίς διαχωρισμούς. Τα έργα σας θα εκτεθούν για 30 ημέρες και θα ψηφιστούν από το κοινό, αλλά και από τριμελή κριτική επιτροπή.  Στείλετε τα έργα σας σε όποια διάσταση θέλετε στην παρακάτω διεύθυνση. Το κάθε έργο θα επιβαρύνετε με 35 ευρώ για την κορνίζα η το τρίποδο. Κατά την έκθεση των έργων σας θα είναι δυνατή η πώληση σε τιμή που εσείς θα καθορίζετε. Μετά από το πέρας της διαδικασίας όσα έργα δεν πουληθούν θα επιστραφούν με Κούριερ στους καλλιτέχνες. Οι διοργανωτές θα έχουν το δικαίωμα χρήσης αντίγραφων από τα έργα που θα συμμετέχουν αρκεί να αναφέρετε το όνομα και η ιδιότητα του δημιουργού.
Υποχρεωτικά πρέπει να υπογράψετε τα έργα σας από πίσω με τα πλήρη στοιχεία σας και την ταχυδρομική σας διεύθυνση και σε ανώνυμο φάκελο εσωκλείστε τα πλήρη σας στοιχεία επίσης .

Το θέμα μας είναι: Θάλασσα,

Μπορείτε να στείλετε έργα σας μέχρι 15-6-09

Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν με περισσότερα έργα μπορούν να στείλουν την γκάμα τους σε ηλεκτρονική μορφή για μια προεπιλογή. Το κόστος ανάρτησης και παρουσίασης των έργων στην έκθεση επιβαρύνει τον διοργανωτή. Το ίδιο και η περιοδεία της έκθεσης. Αντίγραφα από τα έργα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ευρύτερη δημοσίευση του διαγωνισμού και των σκοπών του, σε οποιοδήποτε μέσον και με οποιοδήποτε τρόπο, χωρίς να θεμελιώνεται δικαίωμα αμοιβής του συμμετέχοντος. Όσοι θέλετε να στείλετε τα έργα σας σε ηλεκτρονική μορφή θα επιβαρυνθείτε το κόστος εκτύπωσης 20 ευρώ. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό σημαίνει ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των ανωτέρω αναγραφομένων όρων. 
Το χρηματικό έπαθλο θα είναι 1.000 ευρώ για το Α. Βραβείο
Θα απονεμηθούν διακρίσεις και έπαινοι στα Χάρκια σε μια τιμητική βραδιά

 

                                                          Διεύθυνση αποστολής των συμμετοχών σας:

Βενιανάκης  Κωστής

Εκδόσεις Όμορφος Κόσμος

Λ. Κουντουριώτη 17-. Τ.Κ  74100 Ρέθυμνο,

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 698-6526484 – 2831026919 Φαξ: 2831026880

e-mail:  kostasme@otenet.gr

       

             -Ο-                                                           -Ο-                                         -Ο-

         Δήμαρχος                                                Πρόεδρος                            Υπεύθυνος του

                                                                      του Συλλόγου                          Διαγωνισμού       

                                                                                                         

 Μανωλακάκης  Μανώλης                     Κατικάκης Αντώνης           Βενιανάκης  Κωστής

 

Εν Σφάκα, τη 11η Μαΐου ,βθ'  (2009) (Σαν σήμερα στις 11 Μαΐου του 330 μ.Χ. εγκαινιάστηκε η Κωνσταντινούπολη από το ΜΕΓΑ, ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟ και ΑΓΙΟ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ τον Α')

 

Στο βωμό του κέρδους!
O...κατασκευασμένος ιος των χοίρων που φθάνει πλέον με ελάχιστους θανάτους αλλά πολλά κρούσματα μέσω του τρόμου των ΜΜΕ σε όλα τα σπίτια κάνει αναγκαίο το φάρμακο  tamiflu. Και ενώ υπάρχουν και άλλα αντι-ιικα φάρμακα που αντιμετωπίζουν την νόσο μόνο αυτό έχει θεωρηθεί παγκοσμίως ως το φάρμακο στο οποίο ο ιός είναι ευαίσθητος. Η ROCHE κάνει τρελές πωλήσεις και από πίσω βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Το «γεράκι του  Πενταγώνου», ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ! Και γιατί; Διότι είναι
μεγαλομέτοχος της εταιρίας βιοτεχνολογίας «Gilead Sciens», η.... οποία έχει τα δικαιώματα του περιζήτητου φαρμάκου tamiflou (ταμιφλού) - παίρνει από την  ελβετική «Roche» («Ρος») το 10% των πωλήσεων - του μόνου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για  την καταπολέμηση της νόσου στους ανθρώπους.  Το Tamiflu είναι ένα φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία οσελταμιβίρη.
Κάποτε αυτό πήγε να γίνει με την νόσο των πουλερικών όταν και πάλι αναστατώθηκε όλος
ο πλανήτης αλλά το tamiflu δεν έκανε καλή δουλειά. Τώρα όμως ο ιος είναι στα μέτρα του
φαρμάκου. Το φάρμακο έγινε για τον ιό ή ο ιός για τον φάρμακο;
Τι να πεί κανείς; Εις ό,τι δε αφορά την Βιοτεχνολογία, ας προσθέσουμε το πλατωνικό ρητό
ΠΑΣΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΧΩΡΙΖΟΜΕΝΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΑΡΕΤΗΣ
ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ, ΟΥ ΣΟΦΙΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!

Εν Σφάκα, τη 7η Μαΐου ,βθ'  (2009)

Κι άλλοι που φυλάγουν Θερμοπύλες... 


Φυλάγουν Θερμοπύλες, χωρίς οι ίδιοι να το ξέρουν. Υπερασπίζονται την Ελληνική Γή!

Αν τα Ίμια είχαν ένα βοσκό επάνω, δεν θα είχαμε τα γεγονότα του 1996 και τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

Και δεν είναι μόνο αυτό, αλλά άμα εκλείψουν οι βοσκοί μας από τα χωριά μας, τότε σε μερικά χρόνια θα δούμε στη θέση τους Αλβανούς, Αιγύπτιους (ήδη η Αττική για παράδειγμα, έχει γεμίσει από Αιγύπτιους, Μαλαισιανούς, Πακιστανούς και ... "κάθε καράς καρύδι" που καλλιεργούν τις αγροτικές εκτάσεις).
Είπαμε ότι η Φύση έχει την τάση να καλύπτει αυτόματα τα κενά που δημιουργούνται!

Στο παραπάνω βίντεο που μας έστειλε η Δέσποινα Κουρουπάκη, ακούμε και βλέπουμε την κ. Κλειώ Γιακουμάκη
, κτηνοτρόφο της Σφάκας, η οποία μας εξηγεί τις δυσκολίες του επαγγέλματος του βοσκού.
Κερά-Κλειώ! Και συ φυλάγεις Θερμοπύλες, δίχως να το ξέρεις ίσως!
Βλέπε σχετικό εδώ


Εν Σφάκα, τη 6η Μαΐου ,βθ'  (2009)


Κατοχωριανή Φουνάρα!

 Η Δέσποινα Κουρουπάκη μας έστειλε το προηγούμενο Βίντεο με τη Φουνάρα από τον "Εσπερινό της Αγάπης" που παραδοσιακά τελείται το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα 12:00 στην Παναγία στο Κάτω Χωριό, δηλαδή στον δεύτερο τη τάξει ναό του χωριού μας (μετά τον Τίμιο Σταυρό στον οποίο Τ.Σταυρό γίνεται η Ανάσταση το βράδυ του Μ.Σαββάτου, 24:00) .
"Σα ντη φουνάρα τση Λαμπρής μ' έκαψε ο σεβντάς σου, και φταίνε τα ινάτια σου κι άστατη καρδιά σου!"


Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας!

Πρέπει να γίνει έστω επίσημος ηλεκτρονικός κατάλογος με τους Σφακιανούς που ζουν εκτός Σφάκας. Επικοινωνήστε μαζί μας. Ορίστε για παράδειγμα (δείτε παράκατω δύο βίντεο που έστειλε η Δ.Κουρουπάκη) νέα παιδιά που α) ετοιμάζουν την κατοχωριανή φουνάρα (απόγεμμα Μ.Σαββάτου) β) "δίδουν" φωτιά
και τα οποία ζουν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Σητεία.
Παιδιά, στείλτε μας τα στοιχεία σας για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας τώρα.


"Εν αρχή ην ο Λόγος!"

Ο π. Εμμανουήλ αναγιγνώσκει το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο το οποίο είναι η πεμπτουσία της πίστεως μας. "Εν αρχή ην ο Λόγος, και ο Λόγος ην προς τον Θεόν, και Θεός ην ο Λόγος.
Ούτος ην εν αρχή προς τον Θεόν. Πάντα δι' αυτού εγένετο, και χωρίς αυτού εγένετο ουδέν ό γέγονεν"
.
Στο τέλος της κάθε φράσεως ο Πίτροπος (Επίτροπος) χτυπά την καμπάνα της Εκκλησίας
. ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ και στο Έθιμο αυτό. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ. Τι συγκλονιστική υπογράμμιση! Τι βυζαντινή μεγαλοπρέπεια!
Υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα αυτό το έθιμο;




 

"Αναστήτω ο Θεός ..."
Αναστήτω ο Θεός, καί διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού, καί φυγέτωσαν από προσώπου αυτού οι μισούντες αυτόν.΄Ως εκλείπει καπνός, εκλιπέτωσαν, ως τήκεται κηρός από προσώπου πυρός. Ούτως απωλούνται οι αμαρτωλοί από προσώπου τού Θεού, καί οι δίκαιοι ευφρανθήτωσαν"

Δείτε λοιπόν στο βίντεο που ακολουθεί πως ... υλοποιούνται όλα αυτά στην πράξη, εν Σφάκα, τη νυκτί της Αναστάσεως του ,βθ' (2009)



 

"Τω Δεσπότη της Κτίσεως..."
Εγκώμια υπό του π. Εμμανουήλ Συντυχάκη και χορωδίας ενορίας Σφάκας. Εν Τιμίω Σταυρώ, τη 17η Απριλίου ,βθ' (Μεγάλη Παρασκευή). Το βίντεο μας έστειλε η Δέσποινα Κουρουπάκη. Σε σχέση με το 2008, φέτος είχαμε πολύ περισσότερα μέλη στη χορωδία μας και κυρίως νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Φαίνεται ότι αυτό οφείλεται στο
site μας που ιδιαιτέρως προέβαλλε την περυσινή Μεγάλη Παρασκευή με βίντεο και εικόνες. Δυστυχώς δεν φαίνονται όλοι οι νεαροί και οι νεαρές στο βίντεο. Πιστεύουμε ότι το 2010 θα είμαστε καλλίτεροι και το sfaka.wseas.org θα είναι και πάλι εκεί!


Δείτε αν θέλετε και την περυσιινή Μεγάλη Παρασκευή (2008)--> http://www.wseas.org/sfaka/2008/megali-mparaski-2008/index.html




"Τιμή σε ΕΚΕΙΝΕΣ!
που φυλάγουν Θερμοπύλες"

Abstract in English:
Honor to the ladies that keep the thermopylae of Orthodoxy, Romiosyni, Tradition. See photos here. Those women inspite of their age and other obligations in their families, sacrify much of their personal time working for the Church and our Community in general.  Honor to them!

Τιμή σε ΕΚΕΙΝΕΣ που φυλάγουν τις Θερμοπύλες της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, της ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ, της ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ... Τιμή σε ΕΚΕΙΝΕΣ που υποδέχονται τον Κύριο μετά βαΐων και κλάδων πλέκοντας τους σταυρούς με τα ψαθιά (βάγια) τα οποία μοιράζει μαζί με τα κλωνάρια της ελιάς ο ιερέας την Κυριακή των Βαΐων. Και περισσότερη τιμή τους πρέπει διότι μένουν χωρίς την δική μας ηθική υποστήριξη και χωρίς την δική μας, της νέας γενιάς, δυστυχώς, συμμετοχή. Τιμή σε εκείνες που στολίζουν τον Σταυρό σου και τον Επιτάφιο σου Κύριε κάθε χρόνο στο χωριό μας. Μνήσθητι και αυτών, Κύριε, εν τη βασιλεία Σου.
Ας αφήσουμε τις φωτογραφίες και το βίντεο που μας έστειλε η Δέσποινα Κουρουπάκη να μιλήσουν μόνα τους. Και βέβαια δεν είναι μόνο τα βαγιά, ο σταυρός και ο επιτάφιος ή τα ματσάκια με τα λουλούδια την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, τα αυγά το πάσχα στην εκκλησία, τα σταφύλια στην εκκλησία των δεκαπενταύγουστο κλπ κλπ, είναι χίλιες δυό άλλες δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονται αφιλοκερδώς και παρά την ηλικία τους, τις υποχρεώσεις προς την οικογένεια τους και τις άλλες τους δουλειές, όχι μόνο στην εκκλησία, αλλά και σε άλλα θέματα που αφορούν τη Σφακα μας (πολιτιστικές εκδηλώσεις, χοροεσπερίδες κλπ)
 ...συνέχεια εδώ.......
Εν Σφακα, τη 24 Απριλίου του ,βθ'
 

ΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΗΜΕΡΑ" στο Κάτω Χωριό, στη Σφακα!"
Από τη Δέσποινα Κουρουπάκη έχουμε τις παρακάτω φωτογραφίες από τον εσπερινό της Αγάπης στο Κάτω Χωριό την Ημέρα τση Λαμπρής. Ξανακάψαμε και δεύτερο Ιούδα!
Resurrection Day
Abstract in English:
Additional photos of how we celebrated the day of Resurrection and photos of how we burn ... the Traitor Student (Ioudas, Jehuda) of our Christ in  "Kato Choryio" (north half of our village Sfaka)




Ημέρα της Λαμπρής (Δ. Σολωμού, διατηρώντας την ορθογραφία του Σολωμού όπως το πρωτοδημοσίευσε)

Καθαρότατον ήλιο επρομηνούσε
της αυγής το δροσάτο ύστερο αστέρι,
σύγνεφο, καταχνιά, δεν απερνούσε
τ' ουρανού σε κανένα από τα μέρη,
και από εκεί κινημένο αργοφυσούσε
τόσο γλυκό στο πρόσωπο τ' αέρι,
λες και λέει μες της καρδιάς τα φύλλα
«γλυκειά η ζωή κι ο θάνατος μαυρίλα».

*****

Χριστός ανέστη! Νέοι, γέροι και κόραις
όλοι, μικροί, μεγάλοι ετοιμασθήτε,
μέσα στις εκκλησιές τες δαφνοφόραις
με το φως της χαράς συμμαζωχθήτε,
ανοίξατε αγκαλιές ειρηνοφόραις
ομπροστά στους Αγίους, και φιληθείτε,
φιληθείτε γλυκά χείλη με χείλη,
πέστε Χριστός ανέστη, εχθροί και φίλοι.

*****

Δάφναις εις κάθε πλάκα έχουν οι τάφοι,
και βρέφη ωραία στην αγκαλιά οι μαννάδες,
γλυκόφωνα, κοιτώντας
ζωγραφισμέναις εικόνες,
ψάλλουνε οι ψαλτάδες,
λάμπει το ασήμι, λάμπει το χρυσάφι
από το φως που χύνουνε οι λαμπάδες,
κάθε πρόσωπο λάμπει απ' τ' αγιοκέρι
οπού κρατούνε οι Χριστιανοί στο χέρι.

 ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ: ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ
από τα πιο αγαπημένα μας ποιήματα της αληθινής νεοελληνικής ποίησης, αν θέλετε να ζήσετε αυτά τα υπερόχα αισθήματα παρατήστε τις εκδρομές στις Πράγες και στα Παρίσια, Σφακιανοί, και προγραμματίστε τη Λαμπρή του 2010 μέσα στη φυσική, μεγάλη μας οικογένεια που λέγεται Σφακα!!!!

Εν Σφακα, τη 19 Απριλίου του ,βθ' (ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ)


"ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ... ΝΥΧΤΑ!"

Resurrection Night
Abstract in English:
Our warm wishes from Sfaka. See photos of how we celebrated the night of Resurrection and photos of how we burn ... the Traitor Student (Ioudas, Jehuda) of our Christ.

 

α' ΜΕΡΟΣ' ΔΕΥΤΕ ΛΑΒΕΤΕ ΦΩΣ


Ο π. Εμμανουήλ Συντυχάκης μεταδίδει το ανέσπερο της αναστάσεως φώς περίπου 40 χρόνια τώρα.
Ο Θεός να του δίδει δύναμη να μας το μεταδίδει για άλλα 40 χρόνια...



Συνωστισμός για μια ακτίδα αγίου φωτός...







 


β' ΕΥΑΓΓΕΛΛΙΟΝ ("Διαγενομένου του Σαββάτου")

Ανάγνωση Ιερού Ευαγγελίου. Τα παιδιά γύρω από τη στίβα με τα κλαδιά περιμένουν το "Χριστός Ανέστη"
που έπεται του Ευαγγελίου. Σιγή πριν από το μεγάλο λαϊκό ... ξέσπασμα!


γ' ("ΕΙΠΕ νΤΟ"  = ο παπάς είπε το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ)
ΛΑΪΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ ΜΑΘΗΤΗ (Ο Ιούδας στην πυρά)


Ο Ιερεύς αναγέλλει το χαρμόσυνο άγγελμα (ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ). Μικροί (αλλά και μεγάλοι)
"δίδουν" φωτιά στα κλαδιά. Ένα ακόμα ομοίωμα του προδότη μαθητή θα είναι σε λίγα λεπτά στάχτη.
 Συμβολισμός βαθύτερος της δέουσας καταδίκης των ανθρωπίνων παθών.











Ο Ιούδας στις φλόγες. Πίσω το παλαιό σχολείο ("παλιό σκολειό")



Ευκαιρία μαζί με τα παιδιά μας να ξαναζήσουμε τα παιδικά μας χρόνια...




Ο Ιούδας στις φλόγες. Πίσω το παλαιό σχολείο ("παλιό σκολειό")





Ο Ιούδας στις φλόγες. Πίσω το παλαιό σχολείο ("παλιό σκολειό")

































δ' Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ και η ΙΕΡΑ ΠΑΝΝΥΧΙΣ)


Ο π. Εμμανουήλ Συντυχάκης μεταδίδει το ποτήριον της Θείας Μεταλήψεως  περίπου 40 χρόνια τώρα. Δίπλα η παπαδιά βοηθά. Ο Θεός να του δίδει δύναμη να μας το μεταδίδει για άλλα 40 χρόνια. Στη φωτογραφία: μεταλαμβάνει "η Μαρίκα του Αννάκι"

Εν Σφάκα, τη 19η Απριλίου του ,βθ' (ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ)



Ελλάς! ο
Χατζηαβάτης της 'Αγκυρας ή η κότα...
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ στην Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ:  Πέντε χρόνια πριν, σαν και σήμερα, το 76% των Ελληνοκυπρίων, με επικεφαλής τον εκλιπόντα Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, έλεγε το περήφανο «Οχι» στο σχέδιο Ανάν. Ηταν μια κορυφαία πράξη αντίστασης εναντίον των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΟΗΕ, ακόμη και του Γ. Παπανδρέου, που το προωθούσαν με όλους τους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αδίστακτης εξαγοράς παραγόντων διαμόρφωσης της κυπριακής κοινής γνώμης.

Σήμερα, όμως, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου  υψώνουν ως σημαία της στρατηγικής τους την... ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και δεν διστάζουν να συγκρουστούν για χάρη της Αγκυρας με το Βερολίνο και το Παρίσι! Η απέραντη θλίψη...Αθήνα και Λευκωσία δεν τόλμησαν να μπλοκάρουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τους θεμελιώδεις λόγους της κατοχής κυπριακού εδάφους από την Τουρκία και τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα, θα το κάνουν γιατί η Τουρκία δεν θέλει... κυπριακές βίζιτες στη χώρα της;  Ας είμαστε σοβαροί έστω και για μια φορά, αν αυτό δεν θεωρείται πλέον υπερβολική απαίτηση. Ο Χατζηαβάτης, πάντως, έσκυβε το κεφάλι και έτρωγε τις καρπαζιές αδιαμαρτύρητα, χωρίς να παριστάνει ποτέ τον παλικαρά...Περισσότερα εδώ και να προσθέσουμε και εμείς τα ακόλουθα:

Μπαίνουν Τούρκικα αεροπλάνα στο Αιγαίο; Καταρρίψατε τα χωρίς προειδοποίηση! Αλλιώς είστε ανάξιοι.
Τι τον νοιάζει τον Άγγλο ή τον Γάλλο αν σου παραβιάζουνε τον εναέριο χώρο.
 Ρίξ' τα κάτω, να δούμε αν ξαναμπούνε!




ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
:
 1/1/09-18/4/09, 2008, 2007

----------------------

Πού είμαστε:
Σε σφαιρικό σύστημα συντεταγμένων είμαστε σε: α) Ύψος από επιφάνεια θαλάσσης (το λεγόμενο Altitude) 236 μέτρα, β) Γεωγραφικό Μήκος (Longitude), 25o 55' 23" Ανατολικό (East) γ) Γεωραφικό Πλάτος (Latitude): 35o 09' 16" Βόρειο (North)
(Το παραπάνω γεωγραφικό μήκος και γεωγραφικό πλάτος χαρακτηρίζουν ακριβώς το σημείο που τέμνεται η εθνική οδός Αγίου Νικολαόυ - Σητείας με τον επαρχιακό Δρόμο: Σφάκας - Μόχλους, δηλαδή στο σημείο μεταξύ παλαιού καφενείου του Ράφτη και καταστήματος Γιάννη Στριλιγκά). Ακόμη, είμαστε 30 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της πόλεως της Σητείας.

Πόσοι είμαστε (ή καλλίτερα πόσοι μείναμε)
Το 1981 ήμασταν 488 άτομα, το 1991 πέσαμε στους 385 και το 2001 ακόμα πιο κάτω. Αντίθετα οι Σφακιανοί της Διασποράς αυξάνονται και πληθύνονται (σαν κι αυτούς εδώ) και δεν ξεχνούν ποτέ το χωριό. Δείτε τι αισθάνονται οι Σφακιανοί που ζούνε μακράν της Σφάκας εδώ

Δύο οι Πιθανές Ετυμολογίες του Ονόματος του χωριού μας:

1) Όλοι ασφαλώς ξέρουμε το θάμνο με το όνομα Σφάκα (Φλωμίς η θαμνώδης, Phlomis fruticosa). Λέγεται ότι στον ίσκιο μιας τέτοιας σφάκας "εκάθουντονε οι περασάρηδες να ξεκουραστούνε". Από την συνεχή χρήση του "θα κάτσομε στη σφάκα", στο τέλος επικράτησε να λέγεται Σφάκα το μέρος.
ΣΦΑΚΙΑΝΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟΓΛΩΣΣΙΔΙ:
Από πίσω από τη σφάκα ήχωσε ο Παπάς τη φλάσκα.
"Σφάκα! Χώνε μου τη φλάσκα,  φλάσκα χώσου μες στη σφάκα".
Παπά! "Εύρε μου τη φλάσκα από πίσω από τη σφάκα".
Παπά! "Ξέσυρε τη σφάκα για να πιάσομε τη φλάσκα!"

2) Ο Ενετός Βάιλος της ευρύτερης περιοχής είχε 4 κόρες. Την πρώτη και καλλίτερη τη λέγανε Σοφία. Αυτή η Σοφία ήτανε μεγάλη και εύσωμη και ενώ ο πατέρας της την φώναζε Σοφία, ο υπόλοιπος κόσμος την αποκαλούσε Σοφάκα. Τις τρεις αδελφές της Σοφάκας λέγανε: Τσιμέλα (από αυτήν βγήκε το τοπωνύμιο Κιμέλα, περιοχή ανάμεσα σε Σφάκα και Τουρλωτή), Πελεγκρίνα (= Προσκυνήτρια στα Ιταλικά, από αυτήν βγαίνει η Πελεγρίνα, τοπωνύμιο στην Τουρλωτή) και την πιο μικρή Στεφανία πού έδωσε το όνομα της στη Στεφανιά (τοπωνύμιο στην Τουρλωτή). Όταν μοίρασε ο Βάιλος το τεράστιο φέουδο στους γαμπρούς του, ο γαμπρός από την πρωτοκόρη έλαβε μια τεράστια περιφέρεια που ήταν το φέουδο της Σοφάκας ή με τον καιρό Σφάκας (και ούτως, κατά μία εκδοχή προέκυψε το "Σφάκα"), ο γαμπρός της δεύτερης πήρε μια μεγάλη περιοχή στα ανατολικά του προηγούμενου και έτσι έγινε το φέουδο της Τσιμέλας. Λόγω του ότι το "Τσι" και το "Κι" στη διάλεκτο μας ακούγονται περίπου το ίδιο, από το Τσιμέλα προήλθε το Κιμέλα. Ο γαμπρός της τρίτης πήρε το φέουδο που ονομάστηκε φέουδο της Πελεγκρίνας ή επί το ελληνικότερον "Πελεγρίνας" ανατολικά από το προηγούμενο και οπωσδήποτε μικρότερο και τέλος ο γαμπρός της Στεφανίας πήρε το τελευταίο φέουδο και έτσι προήλθε η Στεφανία που με τον καιρό έγινε Στεφανιά.

Ποία η ορθή γραφή του ονόματος Σφάκα στις ξένες γλώσσες
Στο σημείο αυτό θέλαμε να πούμε ότι παρά το ότι οι επί της εθνικής οδού πινακίδες αναγράφουν το όνομα του χωριού μας και στα Αγγλικά ως Sfaka, ορθότερον θα ήτο εάν αναγράφετο ως Sphaka ή ακόμα ορθότερον ως Sphaca. Τούτο διότι είναι γνωστόν ότι η εκ της Ελληνικής Γλώσσης μεταφορά εις το Λατινικό Αλφάβητο, αλλά και εις απάσας  τας Λατινογενείς γλώσσας, απαιτεί την μεταγραφή του φθόγγου φ ως ph (και ουχί ως f) καθώς επίσης και του φθόγγου κ ως c (και ουχί ως k). Για το λόγο τούτο εις πολλά έγγραφα ενετών, άγγλων περιηγητών, αλλά και αμερικανών αρχαιολόγων (οίτινες προσφάτως ανέσκαψαν το της Σφάκας επίνειον,  το Μόχλος, αλλά και την έναντι αυτού ευρισκομένην νήσον Ψύλλον) το χωριό μας αναγράφεται ως Sphaca, ή σπάνια Sphaka, και ποτέ Sfaka. Επί της Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας το χωριό εξηκολούθη να ονομάζεται Σφάκα και από αυτούς ακόμη τους κατακτητάς.

Σημειωτέον ότι η Σητεία (Sitia or Siteia) κατά τους ύστερους χρόνους της Τουρκοκρατίας ελέγετο από τους Τούρκους Εστιέ (Estye). 
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚOI ΧΑΡΤΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ
ΣΗΤΕΙΑ Estye, το ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Candia ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Girit

Ψάξτε με Google sto Internet και θα το επαληθεύσετε
Τα ... κορόιδα τα δικά μας όμως λένε πλεόν το ΔΟΡΥΛΑΙΟ:  Εσκί-Σεχίρ, και τη ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ: Ιζμίτ
και φυσικά οι Πειραιώτες πανηγυρίζουν τα πρωταθλήματα τους στο ... <<ΠΑΣΑ-ΛΙΜΑΝΙ>> (=ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΖΕΑΣ), πίνουν ούζο
στο ... <<ΤΟΥΡΚΟΛΙΜΑΝΟ>> (=ΜΙΚΡΟΛΙΜΑΝΟ) και οι Αθηναίοι πάνε να πιούνε καφέ στο Ζέπελιν στα ... <<ΤΟΥΡΚΟΒΟΥΝΙΑ>> (=ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ)
 
Δεν βάζουμε μυαλό....



Οι Έλληνες (ή Ρωμιοί ή ορθότερον Ρωμηοί όπως ελέγοντο τότε οι κάτοικοι και όπως μπορούμε ακόμη και σήμερον να αυτοαποκαλούμαστε προς χάριν της τεραστίας πολιτιστικής κληρονομίας την οποία μας άφησε η παμμέγιστη ορθόδοξη Ελληνική Αυτοκρατορία των Μέσων Χρόνων (η λεγομένη και "Βυζαντινή")) δεν εχρησιμοποίησαν ποτέ το τουρκικό όνομα. 


Ιστορία:
Το 1983 ο Σύλλογος των Σφακιανών της Αθήνας προκήρυξε διαγωνισμό με θέμα την Ιστορία της Σφάκας. Ο συντάκτης της σελίδας αυτής βραβεύτηκε τότε. Από το διαγωνισμό αυτό υπάρχει το χειρόγραφο το οποίο δακτυλογραφείται και θα είναι on-line προσεχώς.

Το Παλαιό Σχολείο:
Το Παλαιό Σχολείο μας ή όπως το λέμε: "Παλιό Σκολειό" συνδέθηκε με τη ζωή και την παιδεία
του όμορφου χωριού μας για δεκαετίες ολόκληρες.
Από εδώ πέρασαν γενιές και γενιές Σφακιανών .... (Κάντε Κλικ εδώ για περισσότερα)

Το Νέο Σχολείο - το Νηπιαγωγείο:

(Κάντε Κλικ εδώ για περισσότερα)




Πρόσωπα του Παλιού Καιρού

(παρακαλούμε υποδείξτε μας, ποιούς έχουμε παραλείψει ... επικοινωνήστε με sfakaonline at gmail.com, αλλάξετε το at με το @.)
Ανάμεσα στις προσωπικότητες που το χωριό μας ανέδειξε διακρίνουμε

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

* Ιερομόναχος π. Γεννάδιος Συλλιγνάκης, εθνομάρτυρας και ιερομάρτυρας, γνωστότατος για την ευρεία πατριωτική του δράση στους δύσκολους χρόνους της κατοχής. Υπήρξε ηγούμενος στην Ιερά Μονή Τοπλού με ηγετική θέση σε ομάδα εθνικής αντίστασης. Συνελήφθη και εξετελέσθη από τους Γερμανούς στις φυλακές Αγιάς των Χανίων

* π.Εμμανουήλ Μαριδάκης. Σεβάσμιος κληρικός και ποιμήν, ανεδείχθη εις άγιο Γέροντα. Ήταν αγαπητός από όλους τους χωριανούς οι οποίοι τον εσέβοντο ως ιερό πρόσωπο.

ΣΤΡΑΤΟΣ

* Σταύρος Δανδουλάκης. Στρατηγός. Ο Δανδουλάκης είχε και δύο εξαίρετους γιούς, αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα.

* Γιάννης Καπετανάκης του Μιχαήλ. Πτέραρχος εν αποστρατεία. Γιός του αειμνήστου διδασκάλου Μ. Καπετανάκη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

* Μιχαήλ Καπετανάκης, Δάσκαλος με πολύ μεγάλη προσφορά στο χωριό. Βλέπε και "Παλιό Σκολειό"

 

ΕΠΙΣΤΗΜΗ
* Μανώλης Κατσούλης  του Γεωργίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος. Στο Ιατρείο του "Ελπίδος 8" δέχεται και θεραπεύει όλους τους Σφακιανούς εδώ και 40 χρόνια αμισθί. Είναι αυτό μια τεράστια κοινωνική προσφορά την οποία το χωριό μας ανταμείβει με την από καρδιάς αγάπη και την μεγάλη εκτίμηση προς εκείνον.

* Μανώλης Γαλανάκης, Δικηγόρος ο οποίος διατέλεσε επί σειρά ετών Νομάρχης Ηρακλείου

* Δανιήλ Συντυχάκης, Γεωπόνος. Υπήρξε εξέχον μέλος της Εθνικής Αντίστασης κατά τη γερμανική κατοχή. Ιδεολόγος της Αριστεράς και του Σοσιαλισμού φυλακίστηκε πολλές φορές από τη δικτατορία και άλλες προδιδακτορικές κυβερνήσεις για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
* Εμμανουήλ Γ. Μαριδάκης. Εγγονός του παπά - Μαριδάκη, γιός του Γιώργη του Μαριδάκη. Διετέλεσε Γενικός επιθεωρητής ΕΛΤΑ Κρήτης

* Εμμανουήλ Ι. Μαριδάκης. Εγγονός του παπά - Μαριδάκη, γιός του Γιάννη του Μαριδάκη. Διετέλεσε  Γενικός διευθυντής ΟΤΕ (σε όλη την Ελλάδα)

* Εμμανουήλ Ν. Μαστοράκης. Πατέρας του Νίκου Μαστοράκη. Προϊστάμενος του Ταχυδρομικού Γραφείου της Τουρλωτής έως το 1983.
Γραμματέας Ταχυδρομείου Παγκρατίου 1983-1988.

* Γιώργος Μ. Καπετανάκης. Γιός του αειμνήστου διδασκάλου Μ. Καπετανάκη. Οικονομολόγος. Διετέλεσε Διευθυντής ΕΡΤ.

ÄÉZIÓOÉZL ÓLGI:

* ÅggiklõŽe Åõóon. OóénizÜzen. ÅöZoen.
 

ΘΕΑΤΡΟ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Κωστής Μ. Φραγκιαδάκης. Ηθοποιός

με συμμετοχή σε διάφορα θεατρικά και κινηματογραφικά έργα. Συνεργάστηκε με διάφορους γνωστότατους ηθοποιούς όπως Κατίνα Παξινού, Κώστας Πρέκας, Καίτη Φίνου, Αλμπέρτο Εσκενάζυ. Στα τελευταία χρόνια της σταδιοδρομίας του στο χώρο της υποκριτικής τέχνης τον βρίσκουμε στη Ρόδο με δικό του θίασο. Απεβίωσε το 2004. Αδελφός του βιολατόρου Φραγκιαδογιώργη (βλέπε παρακάτω).

Μανώλης Ν. Φραγκιαδάκης
. Ηθοποιός με συμμετοχή σε διάφορα θεατρικά έργα. Διετέλεσε Διευθυντής Πολιτιστικού Κέντρου Σητείας επί σειρά ετών με αξιόλογη προσφορά στην τοπική κοινωνία. Απεβίωσε το 1996.

ΜΟΥΣΙΚΗ
* Γιώργης Μ. Φραγκιαδάκης ("Φραγκιαδογιώργης"), Παραδοσιακός Βιολάτορας με μεγάλο ταλέντο γνωστότατος πέρα κι από τα όρια της επαρχίας. Δείγμα Στειακής Κοντυλιάς (χορός "Κρητικός" όπως το λέγανε τότε (επανεκτέλεση από νεότερο καλλιτέχνη)

* Μακρυνάκης ("Χηρόπουλος"), Παλαιότερος από τον Φραγκιαδογιώργη οργανοπαίχτης της Λύρας. Οι κοντυλιές του διακρίνονταν για την μελωδικότητα και το γνήσιο Στειακό παίξιμο το οποίο, με βάση διηγήσεις της κόρης του Ειρήνης Μακρυνάκη, αντιγράφηκε εν πολλοίς από το Δερμιτζογιάννη. Όπως μας πληροφόρησε ο

Μανόλης Συλλιγνακης, η σωστή ορθογραφία του παρωνυμίου είναι Χηρόπουλος, το χη με ήτα. Διότι ο πατέρας του είχε μείνει πολύ μικρός Χήρος.
(Να τι μας είπε ο
Μανόλης Συλλιγνακης: Μια διόρθωση μόνο να κάμεις στο όνομα του προπαππού μου : ήτονε Χηρόπουλος ο μακάριος και όι ''Χοιρόπουλος'' όπως ήγραψες, γιατί  είχε ποθάνει λέει πολλά ενωρίς η γυναίκα  του πατέρα ντου και τονε βγάλανε Χηρόπουλο, δεν είχε κιαμιά σκέση δηλαδή με τσοι χοίρους γή τσοι λούτες) 

Για οποιαδήποτε διόρθωση επικοινωνήστε με sfakaonline at gmail.com, αλλάξετε το at με το @

Λογοτεχνία - Γλώσσα- Διηγήματα

Στη Σφάκα "μιλιούμε" το ιδίωμα της Ανατολικής Κρήτης του οποίου μιά επιστημονική προσέγγιση γίνεται στο τέλος του Βιβλίου "ΚΡΗΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΕΣ" υπό Ν.Μαστοράκη.
Μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας (δωρεάν) το μέρος αυτού του βιβλίου.

28 διηγήματα εμπνευσμένα από τη Σφάκα και τα γύρω χωριά κυκλοφορούν με τον Τίτλο
"ΚΡΗΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΕΣ" υπό Ν.Μαστοράκη. Το βιβλίο υπάρχει σε όλα τα βιβλιοπωλεία, στο Σούπερ Μάρκετ της Ένωσης Σητείας και έχει πουλήσει έως αυτή τη στιγμή 1000 κομμάτια σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ετοιμάζεται η Δεύτερη Έκδοση! Επικοινωνήστε με 6986526484 για λεπτομέρειες.

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας  μέσα από 28 εκλεκτά διηγήματα ηθογραφεί, ψυχαγωγεί, τέρπει, διδάσκει.  Το βιβλίο συνοδεύεται απο επιστημονική πραγματεία και επίσημη καταγραφή σε μορφή Γραμματικής και Συντακτικού της διαλέκτου της Κρήτης  και στην οποία γράφτηκαν τα αθάνατα έργα της Κρητικής Λογοτεχνίας. Η από αιώνες απομονωμένη γεωγραφικά Κρήτη ακολούθησε τον δικό της γλωσσικό δρόμο τον οποίο χαρακτηρίζουν από τη μια οι παλαιές μορφές της Γραμματικής και οι παλαιές δομές του Συντακτικού που μας παραπέμπουν σε αρχαιότερες μορφές της γλώσσας μας και από την άλλη ο Ψυχαρικός νεωτερισμός στην προφορά και το λεγόμενο φωνηεντισμό. Η σημασία της κρητικής διαλέκτου είναι τεράστια, μια και μπορεί να μας δείξει και να μας διδάξει ζωντανά τους κρίκους  που συνδέουν τη σημερινή νεοελληνική με τη μεσαιωνική και αρχαία ελληνική γλώσσα.
(Στη φωτογραφία εξωφύλλου: ο Φραγκιαδογιώργης παίζει βιολί και ο Νικολής τ'Αλεξαντρή (Ν.Μαστοράκης) τον συνοδεύει με νταούλι. Μόχλος: 4/9/1964)


Μαντινιάδες

Βλέπε: http://worldses.org/crete/sfaka.htm

ή ακόμα
http://worldses.org/crete/mantinades.htm

ΦΡΕΣΙΚΕΣ ΜΑΝΤΙΝΙΑΔΕΣ:
Στο σκηνοσέλι στη στροφή ...(Στέλιος Ζερβάκης)

Τσοι Μαντινιάδες σου θωρώ

... (Καλλιόπη Μαστοράκη και Γιάννης Μαστοράκης)

Δείγμα Στειακής Κοντυλιάς όπως την έπαιζαν στο χωριό μας π.χ. Φραγκιαδογιώργης (χορός "Κρητικός" όπως το λέγανε τότε (επανεκτέλεση από νεότερο καλλιτέχνη)

Εκκλησίες της Σφάκας
1. Τίμιος Σταυρός
(Ενοριακός Ναός), εορτάζει στην Ύψωση του Σταυρού, 14 Σεπτεμ.

2. Παλαιά Εκκλησία Τιμίου Σταυρού - Άγιος Χαράλαμπος,
εορτάζει στην Ύψωση του Σταυρού, 14 Σεπτεμ. καί στις 10 Φεβρουαρίου τον Άγιο Χαράλαμπο.

3. Αγία Τριάδα - Παναγία
(παλαιός Ενοριακός Ναός της ξεχωριστής ενορίας του κάτω χωριού - προπολεμικά), εορτάζει της Αγίας Τριάδος. Το βορεινό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Γέννηση της Θεοτόκου.
Ναός με σπουδαίο ιστορικό - αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Υπάρχει κτητωρική επιγραφή του 1643 με υπογραφή Μιχαήλ Συλιγνά, ο οποίος είχε έρθει από τα μέρη των Χανίων και από τον οποίν προήλθαν όλοι οι Συλλιγνάκηδες της Σφάκας
 

4. Άγιος Βασίλειος, στην τοποθεσία "Παλιό Χωριό". 1 Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι ο ναός αυτός χτίστηκε πάνω στα ερείπεια αρχαιότατου ναού ο οποίος ήταν και ο παλαιός ενοριακός ναός του παλιού χωριού το οποίο κατεστράφη υπό των Αράβων όταν αυτοί κατέκτησαν την Κρήτη.

5. Άγιος Νικόλαος,
στο δρόμο προς το Μόχλος, συνοικία "τραβάδι", 6 Δεκεμρίου

6. Άγιος Γεώργιος, στην ομώνυμη τοποθεσία, 23 Απριλίου ή Δευτέρα Πάσχα

7. Αγία Ειρήνη. Κοιμητηριακός Ναός. 5 Μαΐου

8. Άγιοι Σαράντα, στην ομώνυμη τοποθεσία, 9 Μαρτίου

9. Άγιοι Πάντες, στην τοποθεσία "Κλίμα". Κυριακή Αγίων Πάντων

10. Προφήτης Ηλίας.
Νέος ναός σχετικά. Είναι στην τοποθεσία Ξερόν Ελίδι, 20 Ιουλίου

11. Άγιος Ανδρέας.
Βρίσκεται λίγο πριν το Μόχλος. 30 Νοεμβρίου

Ιδιαίτερα οι Σφακιανοί ευλαβούνται τον Τίμιο Σταυρό (που είναι και Προστάτης του χωριού), τον Άγιο Χαράλαμπο, την Παναγία και τον Άη Γιώργη. Η ζωντανή μας παράδοση έχει τις βαθιές τις ρίζες της και φαίνεται ότι παρά την εξέλιξη και τον τουρισμό, το χωριό διατηρεί ανόθευτα τα ήθη και τα έθιμα του, κάτι που αποδεικνύεται και από την καθολική συμμετοχή μας στις λατρευτικές εκδηλώσεις του Πάσχα, του Δεκαπενταύγουστου, των Χριστουγέννων και των τοπικών πανηγύρεων.
 

Μόχλος
Το φυσικό επίνειο της Σφάκας είναι το Μόχλος. Μέρος παραθαλάσσιο τουριστικό. Παρόλο που στο Μόχλος ζούν και κάποιοι κάτοικοι των διπλανών χωριών, η πλειοψηφία είναι Σφακιανοί (>80%) και οι οποίοι έχουν στα χέρια τους όλη σχεδόν την επιχειρηματική δραστηριότητα (τουριστική και εμπορική) του μέρους. Το Μόχλος συνδέθηκε για πρώτη φορά με οδικό δρόμο με τη Σφάκα στα 1948, δρόμο τον οποίο άνοιξαν οι Σφακιανοί με κασμάδες, αξίνες και φτιάρια. Ηλεκτροδοτήθηκε στα 1980. Ο δρόμος αυτός ασφαλτοστρώθηκε λίγα χρόνια μετά. Το Μόχλος με το αξεπέραστο φυσικό του κάλος και την σπανία του αισθητική ομορφιά αποτελεί το καμάρι της Σφάκας.

Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες από το Μόχλος. Περισσότερες φωτογραφίες εδώ


Αεροφωτογραφία.
Το Μόχλος με το απέναντι νησάκι, τον "Ψύλλο" (στο οποίο έχουν βρεθεί σημαντικότατα μινωϊκά ευρήματα), σχηματίζουν ένα μπογάζι (μπογάζι = πορθμός, λέξη τουρκ.)
"Μέλι και γάλα να γενεί του Μόχλους το μπογάζι,
να το θωρεί η Αγάπη μου να μην αναστενάζει"


"Στου Φραγκιαδογιώργη" ή όπως λέει η ταμπέλα "Τα κοχύλια".
Το πιο ιστορικό ταβερνάκι στο Μόχλος. Από εδώ πέρασαν Υπουργοί (Α.Κουτσόγιωργας),
19/7/1986), Υφυπουργοί (Μ.Χατζηνάκης, Φ. Ιωαννίδης), Βουλευτές, Μητροπολίτες, Καλλιτέχνες (Μ.Λοΐζος, Β.Παπακωνσταντίνου κ.α.). Στην άκρη υπήρχε το παλιό τελωνείο που όμως κάποιοι το κατεδάφισαν πριν από λίγα χρόνια.
Το ταβερνάκι - καφενείο αυτό το είχε ο σπουδαίος βιολάτορας Φραγκιαδογιώργης, το οποίο το είχε από τον παππού του, και ο οποίος Φραγκιαδογιώργης το κληροδότησε στον εγγονό του επίσης Γ. Φραγκιαδάκη.
Στο "κοχύλια" λοιπόν αλλά και στο διπλανό κτίριο του τελωνείου, που δυστυχώς κατεδαφίστηκε, οι μνήμες των μεγαλυτέρων διατηρούν απίθανα γλέντια με το βιολί του Φραγκιαδογιώργη.


Μόχλος από μακρυά
"Του Μόχλους τα συμβόλαια δε γράφουνε μετόχια,
μα γράφουνε απετονιές, ξυλοσουπιές κι απόχια"



Μόχλος από μακρυά



Ανασκαφές στο νησάκι που είναι απέναντι από το Μόχλος (το λεγόμενο Ψύλλος)

Περισσότερες φωτογραφίες του Μόχλους εδώ

Γειτονικά Χωριά:
Θα θέλαμε να υπενθυμίσομε ότι η Σφάκα ευρίσκεται εις το Νομό Λασηθίου (Λασιθίου, Lassithi or Lasithi Prefecture). Τα πλησιέστερα εις αυτήν χωριά είναι: Λάστρος (Lastros), Τουρλωτή (Tourloti), Μυρσίνη (Myrsini) με τα οποία έχει οπτική επαφή. Δυτικότερα από τη Λάστρο (Lastros) είναι το Καβούσι (Kavoussi or Kavousi) και ανατολικότερα είναι τα Μέσα Μουλιανά (Messa Mouliana), Έξω Μουλιανά (Exo Mouliana) και ακόμα πιο ανατολικά το Χαμαίζι (Χαμαίζιον), (Hamezi, Chamezi) και η Σκοπή (Skopi, Scopi)). Αμέσως μετά η πανέμορφη και πολυτραγουδισμένη πρωτεύουσα της Επαρχίας Σητείας, Μητρόπολις του (ας μας επιτραπεί η έκφρασις) Σητειακού Πολιτισμού και Σητειακής Παράδοσης (Metropolis of Sitian Civilization and Sitian Tradition). 

 


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ
Η ιστοσελίδα αυτή θα παρουσιάζει τα νέα της Σφάκας και ο,τι άλλο ενδιαφέρον υπάρχει.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6986526484.   

Το σάιτ αυτό συντάσσεται από όλους τους Σφακιανούς (Ίσαμε εδά υλικό μας έχουνε στείλει οι Ιωάννης Φραγκιαδάκης, Κώστας Σολιδάκης, Εμμανουήλ Καφφετζάκης, Δέσποινα Κουρουπάκη, Καλλιόπη Μαστοράκη, Φωτεινή Μαστοράκη, Γιάννης Μαστοράκης, Στέλιος Ζερβάκης, Κατερίνα Μιχελάκη, Μάκης Κρασσανάκης, Βαρδής Τσιράκης, Νίκος Βεζυράκης, Μανόλης Συλλιγνακης κ.α.)
Την ευθύνη έναντι του νόμου (βλέπε νομοθεσία που διέπει το Διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό έντυπο) για τα δημοσιεύμενα άρθρα και κείμενα έχει ο

Νίκος Μαστοράκης,
* Τακτικός Καθηγητής Πολυτεχνείου Σόφιας, Βουλγαρία (Technical University of Sofia), http://elfe.tu-sofia.bg/elfe/staff.htm


http://elfe.tu-sofia.bg/elfe/curriculum4.htm



http://elfe.tu-sofia.bg/elfe/curriculum3.htm


* Επίτιμος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κλούζ, Ρουμανία,
http://outstanding.wseas.us

* Καθηγητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων
http://www.hna.gr/snd/english/education/academic/professors/mastorakis_en.html


* Βραβείο Αριστείας Ακαδημία Επιστημών της Ρουμανίας, Βουκουρέστι (Romanian Academy of Science, Bucharest),
http://www.wseas.org/mastorakis
                          

Email:  sfakaonline at gmail.com, αλλάξετε το at με το @

 



 

 
ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

  "   












   


 

Νέο Σχολείο Σφάκας και Νηπιαγωγείο Σφάκας Σχολείο